Antena Meniu Search
x

Studiu: Câinii pot plânge de fericire atunci când își reîntâlnesc stăpânii

Noile cercetări ale oamenilor de ştiinţă din Japonia sugerează că ochii unui câine se umplu de lacrimi de fericire atunci când sunt reuniţi cu stăpânul lor, după o perioadă de absenţă. Lacrimile pot ajuta la consolidarea legăturii dintre om și câine -- o relație care datează de zeci de mii de ani.

de Redactia Observator

la 23.08.2022, 16:40

Câine
Studiu: Câinii pot plânge de fericire atunci când își reîntâlnesc stăpânii - Shutterstock

La fel ca oamenii, câinii au canale lacrimale care se umplu cu lacrimi pentru a-și menține ochii curați și sănătoși. Dar lacrimile câinilor, care tind să nu curgă așa cum o fac atunci când oamenii plâng, nu au mai fost legate de stări de emoție până acum.

Takefumi Kikusui, profesor la Laboratorul de Interacțiune și Reciprocitate Om-Animal de la Universitatea Azabu din Japonia, a decis să investigheze lacrimile câinelui după ce a urmărit unul dintre cei doi pudeli ai săi în perioada în care avea pui, în urmă cu aproximativ șase ani. El a observat că ochii patrupedului său lăcrimau de fiecare dată când îşi alăpta căţeii, relatează CNN.

Am descoperit că lacrimile câinilor sunt asociate mai de grabă cu emoţii pozitive”, a spus Kikusui, co-autor al cercetării publicate în revista Current Biology, într-un comunicat de presă. „De asemenea, am descoperit oxitocina ca un posibil mecanism care stă la baza acesteia”, a spus Kikusui, referindu-se la hormonul care, la oameni, este numit hormonul dragostei sau hormonul matern.

Reacţia unui câine atunci când îşi întâlneşte stăpânul 

Pe acelaşi subiect

Pentru a investiga legătura, Kikusui și echipa sa au măsurat cantitatea de lacrimi la 18 câini cu un test standard cunoscut sub numele de Schirmer Tear Test. Procedura a implicat o bandă de hârtie plasată în interiorul pleoapelor câinilor timp de un minut înainte și după ce aceștia s-au reunit cu stăpânii lor după cinci până la șapte ore de separare.

"Volumul lacrimilor a fost evaluat după lungimea părții umede pe STT. Linia de bază a fost de aproximativ 22 mm, iar întâlnirea cu proprietarul a crescut cu 10%", a explicat cercetătorul.

Cu ajutorul a 20 de câini, oamenii de ştiinţă japonezi au comparat apoi cantitatea de lacrimi înainte și după întâlnirile patrupezilor cu stăpânii lor, dar și cu oamenii cu care animalele erau familiarizate. Doar reîntâlnirea cu proprietarul a crescut cantitatea de lacrimi. Pentru a înțelege dacă oxitocina a jucat un rol în producerea lacrimilor, o soluție care conținea hormonul a fost aplicată pe suprafața a 22 de ochi de câine. Cantitatea de lacrimi a crescut semnificativ după aplicarea oxitocinei, comparativ cu o soluție martor.

Totuşi, există încă multe lucruri pe care cercetătorii nu le știu despre lacrimile de câine. Oamenii plâng adesea ca răspuns la emoțiile negative, dar cercetătorii nu au testat pentru a vedea dacă și câinii fac același lucru. De asemenea, ei nu știu dacă capacitatea unui câine de a lacrima joacă o funcție socială în lumea canină.

„Câinii au devenit partenerii oamenilor”, a spus Kikusui într-un comunicat, „și putem forma legături importante”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiinta » Studiu: Câinii pot plânge de fericire atunci când își reîntâlnesc stăpânii