Telescopul spațial James Webb a găsit două dintre cele mai vechi şi îndepărtate galaxii, una la limita Big Bang
Galaxii luminoase, timpurii, care nu au putut fi observate până acum, au fost descoperite de telescopul spaţial James Webb al NASA. Una dintre ele s-ar fi putut forma la doar 350 de milioane de ani după Big Bang, potrivit The Guardian.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Astronomii au declarat joi că, dacă rezultatele ar fi verificate, această mulţime de stele recent descoperită ar depăşi cea mai îndepărtată galaxie identificată de telescopul spaţial Hubble, cea care s-a format la 400 de milioane de ani după Big Bang.
Stelele s-ar fi putut forma în câteva milioane de ani de la Big Bang
Lansat în decembrie anul trecut ca un succesor al lui Hubble, telescopul Webb indică faptul că stelele s-ar fi putut forma mai devreme decât se credea până acum, poate în câteva milioane de ani de la Big Bang. Cele mai recente descoperiri ale lui Webb au fost detaliate în Astrophysical Journal Letters de o echipă internaţională condusă de Rohan Naidu de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică.
Articolul descrie două galaxii extrem de luminoase, prima care se crede că s-a format la 350 de milioane de ani după Big Bang, iar cealaltă la 450 de milioane de ani după.
- Imagini inedite de pe planeta Jupiter, trimise de telescopul spaţial James Webb
- James Webb, cel mai puternic telescop spațial, a fost lovit de un meteorit. Daunele sunt „imposibil de corectat”
- Un om de știință francez a recunoscut că fotografia cu steaua Proxima Centauri era de fapt o felie de chorizo:...
Rohan Naidu a spus că ar fi necesare mai multe observaţii în infraroşu de către Webb înainte de a declara un nou record. Deşi unii cercetători anunţă că au descoperit galaxii şi mai aproape de crearea universului în urmă cu 13,8 miliarde de ani, acestea nu au fost încă verificate, au spus oamenii de ştiinţă la o conferinţă de presă a NASA. Unele dintre acestea ar putea fi galaxii mai recente care sunt asemănătoare cu cele vechi, au observat ei.
Observatorul de 10 miliarde de dolari, cel mai mare şi cel mai puternic telescop trimis vreodată în spaţiu, se află pe o orbită solară la 1,6 m km de Pământ. Operaţiunile ştiinţifice complete au început în cursul verii, iar NASA a lansat de atunci o serie de instantanee uimitoare ale universului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰