Antena Meniu Search
x

Galerie foto James Webb, cel mai puternic telescop spațial, a fost lovit de un meteorit. Daunele sunt „imposibil de corectat”

Telescopul spațial James Webb a fost lovit de un meteorit.  Daunele sunt „semnificative și imposibil de corectat", potrivit Sky News.

de Redactia Observator

la 20.07.2022, 16:59

Ca orice navă spațială, telescopul a întâlnit micrometeoriți, iar senzorii săi au detectat șase deformări pe panourile oglinzii primare, care au fost atribuite loviturilor. NASA a anunțat că un meteorit care a lovit telescopul spațial James Webb a provocat daune „semnificative și imposibil de corectat" la unul dintre panourile pe care acesta le folosește pentru a privi în spațiul cosmic, relatează mediafax.ro.

Unele dintre aceste degradări pot fi corectate prin ajustarea calculelor matematice pe care NASA le aplică datelor pe care le colectează fiecare panou. Cu toate acestea, una dintre lovituri, care a avut loc între 22 și 24 mai, a fost cauzată de un meteorit mai mare și a dus la o „modificare semnificativă și necorectabilă" a segmentului C3, potrivit documentului NASA.

ASA a declarat că performanțele telescopului continuă să depășească așteptările

Din fericire, această modificare nu are un impact deosebit asupra modului în care funcționează telescopul în ansamblu, iar NASA a declarat că performanțele sale continuă să depășească așteptările. Cu toate acestea, lovitura a provocat o îngrijorare cu privire la impactul pe care l-ar putea avea viitoarele lovituri.

Pe acelaşi subiect

„Nu este încă clar dacă lovitura din 2022 din mai asupra segmentului C3 a fost un eveniment rar. Echipa de proiect efectuează investigații suplimentare privind populația de micrometeoroizi [și] modul în care impacturile afectează oglinzile", se mai arată în document.

O altă metodă potențială de atenuare a loviturilor ar putea implica reducerea la minimum a timpului petrecut de telescop „privind în direcția mișcării orbitale, care, din punct de vedere statistic, are rate și energii mai mari ale micrometeoriților".

O cantitate tot mai mare de resturi orbitale a forțat în mod regulat controlorii Stației Spațiale Internaționale să efectueze „manevre de evitare" pentru a evita ca aceasta să fie lovită.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiinta » James Webb, cel mai puternic telescop spațial, a fost lovit de un meteorit. Daunele sunt „imposibil de corectat”