Un asteroid de mari dimensiuni va trece sâmbătă seară printre Pământ şi Lună. Evenimentul are loc o dată la 10 ani
Un asteroid de mari dimensiuni se va deplasa sâmbătă, în condiții de siguranță, între Pământ și Lună, un eveniment care se întâmplă o dată la un deceniu, potrivit Agenției Spațiale Europene. Se estimează că asteroidul, numit 2023 DZ2, are o lățime cuprinsă între 40 și 70 de metri, aproximativ cât Parthenonul, și este suficient de mare pentru a distruge un oraș mare dacă ar lovi planeta.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Hezbollah a atacat Israelul cu peste 300 de proiectile în timpul sărbătorii de Yom Kippur, anunţă IDF. Bombardamente şi în trei oraşe din Liban: 15 morţi
Sâmbătă, la ora 19:49 GMT, se va apropia la o treime din distanța dintre Pământ și Lună, a declarat Richard Moissl, șeful biroului de apărare planetară al ESA. Deși este "foarte aproape", nu există motive de îngrijorare, a declarat el pentru AFP, potrivit Mediafax.
Asteroidul va trece la 175.000 de kilometri de Pământ
Asteroizii mici trec zilnic pe lângă noi, dar unul de această mărime care se apropie atât de mult de Pământ se întâmplă doar o dată la 10 ani, a adăugat el. Asteroidul va trece la 175.000 de kilometri de Pământ, cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră. Luna se află la o distanță de aproximativ 385.000 de kilometri.
Un observator din La Palma, una dintre Insulele Canare din Spania, a observat pentru prima dată asteroidul pe 27 februarie.
- Un asteroid descoperit recent va trece, sâmbătă, prin apropierea Pământului. De ce este considerat un eveniment...
- Momentul în care un asteroid a intrat în atmosfera Pământului și a luminat Canalul Mânecii
- Un asteroid de dimensiunea unui camion este pe cale să treacă de Pământ. Când va avea loc apropierea de planeta...
Antrenament pentru modul în care se va "reacționa la o amenințare"
Săptămâna trecută, Rețeaua Internațională de Avertizare a Asteroizilor, aprobată de ONU, a decis că va profita de această ocazie, realizând o "caracterizare rapidă" a 2023 DZ2, a declarat Moissl. Asta înseamnă că astronomii din întreaga lume vor analiza asteroidul cu o serie de instrumente precum spectrometre și radare.
Scopul este de a descoperi cât de multe putem afla despre un astfel de asteroid în doar o săptămână, a spus Moissl. De asemenea, va servi ca antrenament pentru modul în care rețeaua "ar reacționa la o amenințare" care s-ar putea îndrepta spre noi în viitor, a adăugat el.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰