Antena Meniu Search
x

Un eveniment misterios a dus la dispariția a 90% din populația de rechini în urmă cu 19 de milioane de ani

În urmă cu aproximativ 19 milioane de ani în urmă, aproximativ 90% din rechinii din ocean au murit, iar oamenii de știință nu știu de ce. Descoperirea recentă a uimit cercetătorii, incapabili să explice imensa pierdere sau motivul din spatele morții unuia dintre cei mai puternici prădători ai oceanului.

de Redactia Observator

la 13.06.2021, 17:20

Un eveniment misterios a dus la dispariția a 90% din populația de rechini în urmă cu 19 de milioane de ani
Un eveniment misterios a dus la dispariția a 90% din populația de rechini în urmă cu 19 de milioane de ani - Shutterstock

Cercetătoarea Elizabeth Sibert și echipa sa au încercat să afle mai multe despre populațiile de pești și rechini, din ultimii 80 de milioane de ani, potrivit unui studiu publicat pe 3 iunie, scrie CNN

“Totul era destul de stabil până în urmă cu 20 de milioane de ani, când populația de rechini a scăzut cu aproximativ 90%. În acel moment, rechinii, efectiv, au dispărut. Nimeni nu a mai cercetat acest aspect. Descoperirea noastră este pur întâmplătoare”, a declarat Sibert.

La acea vreme, existau de 10 ori mai mulți rechini care înotau în oceanele lumii. Pierderea a fost, de asemenea, dublă față de numărul rechinilor dispăruți în timpul extincției în masă din perioada Cretacic-Paleogen, în urmă cu 66 de milioane de ani.

"Acest interval deosebit din istoria Pământului nu este atât de bine conservat în sedimentele. Este greu să găsim locații adecvate pentru a face studii suplimentare".

Deoarece rechinii sunt strâns legați de mediul în care trăiesc, este probabil să fi existat o schimbare de mediu care a distrus milioanele de specii. Este puțin probabil ca pierderea să poată fi atribuită unui alt prădător, cu excepția cazului în care este unul ale cărui fosile nu au fost păstrate sau descoperite.

Cercetătorii nu știu cât timp a durat până la eradicarea rechinilor. Misteriosul eveniment s-ar fi putut petrece într-o singură zi, sau poate în 50 de ani, sau chiar 100.000 de ani, potrivit lui Sibert.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiinta » Un eveniment misterios a dus la dispariția a 90% din populația de rechini în urmă cu 19 de milioane de ani