Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Americanii, speriaţi de Inteligenţa Artificială: 61% dintre ei consideră că AI pune în pericol viitorul umanităţii

Dezvoltarea rapidă a tehnologiei inteligenţei artificiale ar putea pune în pericol viitorul umanităţii, potrivit celor mai mulţi dintre americanii intervievaţi într-un sondaj Reuters/Ipsos publicat miercuri, informează news.ro.

de Redactia Observator

la 18.05.2023 , 08:49

Americanii, speriaţi de Inteligenţa Artificială: 61% dintre ei consideră că AI pune în pericol viitorul umanităţii - Profimedia - imagine ilustrativă

Mai mult de două treimi dintre americani sunt îngrijoraţi de efectele negative ale inteligenţei artificiale şi 61% cred că ar putea ameninţa civilizaţia. De când chatbotul ChatGPT al OpenAI a devenit aplicaţia cu cea mai rapidă creştere din toate timpurile, integrarea pe scară largă a AI în viaţa de zi cu zi a catapultat AI în prim-planul discursului public.

ChatGPT a dat startul unei curse a înarmărilor AI

ChatGPT a dat startul unei curse a înarmărilor AI, cu grei ai tehnologiei precum Microsoft şi Google care luptă pentru a-şi depăşi reciproc realizările în acest domeniu. Legislatorii şi companiile de inteligenţă artificială sunt, de asemenea, îngrijoraţi: CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a declarat marţi, în faţa Congresului SUA, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la potenţiala utilizare abuzivă a tehnologiei şi solicitând reglementări.

Articolul continuă după reclamă

"Nu există nicio modalitate de a pune acest geniu în sticlă. La nivel global, acest lucru explodează", a spus senatorul Cory Booker, unul dintre numeroşii parlamentari care au întrebări despre cum să se reglementeze cel mai bine AI, în timpul unui panel al Senatului privind utilizările AI, care a avut loc marţi.

Pe acelaşi subiect

Sondajul Reuters/Ipsos a constatat că numărul americanilor care prevăd efecte negative ale AI este de trei ori mai mare decât numărul celor care nu o fac. Potrivit datelor, 61% dintre respondenţi cred că AI prezintă riscuri pentru umanitate, în timp ce doar 22% nu au fost de acord, iar 17% au rămas nesiguri. Cei care au votat pentru Donald Trump în 2020 şi-au exprimat un nivel mai ridicat de îngrijorare; 70% dintre alegătorii lui Trump, comparativ cu 60% dintre alegătorii lui Joe Biden, au fost de acord că AI ar putea ameninţa omenirea.

Când vine vorba de credinţele religioase, creştinii evanghelici sunt mai predispuşi să fie ”pe deplin de acord” că AI prezintă riscuri pentru umanitate, situându-se la 32%, comparativ cu 24% dintre creştinii neevanghelici. ”O gamă atât de largă de americani se îngrijorează cu privire la efectele negative ale inteligenţei artificiale. Considerăm momentul actual similar cu începutul erei nucleare şi avem beneficiul unei percepţii publice care este în concordanţă cu necesitatea de a acţiona”, a spus Landon Klein, directorul politicii americane al Institutului Future of Life, organizaţia din spatele unei scrisori deschise, cosemnată de CEO-ul Tesla Elon Musk, cerând o pauză de şase luni în cercetarea AI.

În timp ce americanii sunt îngrijoraţi de inteligenţa artificială, criminalitatea şi economia se situează mai sus pe lista problemelor: 77% susţin creşterea finanţării poliţiei pentru combaterea criminalităţii şi 82% sunt îngrijoraţi de riscul unei recesiuni. Cei din industrie au spus că publicul ar trebui să înţeleagă mai bine beneficiile AI. ”Preocupările sunt foarte legitime, dar cred că ceea ce lipseşte din dialog în general este de ce facem asta în primul rând?. AI va creşte calitatea vieţii oamenilor şi îi va ajuta pe oameni să fie mai competenţi şi mai eficienţi” a spus Sebastian Thrun, profesor de informatică la Stanford, care a fondat Google X.

Aplicaţiile pozitive ale inteligenţei artificiale, cum ar fi revoluţionarea descoperirii de medicamente, nu sunt la fel de vizibile ca ChatGPT, a spus Ion Stoica, profesor UC Berkeley, care a cofondat şi compania de inteligenţă artificială Anyscale. ”Americanii s-ar putea să nu realizeze cât de omniprezentă este deja AI în viaţa lor de zi cu zi, atât acasă, cât şi la locul de muncă”, a declarat el. Sondajul realizat online, în rândul a 4.415 adulţi din SUA, a fost realizat între 9 mai şi 15 mai. Are un interval de credibilitate, o măsură a acurateţii, de plus sau minus 2 puncte procentuale.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Tehnologie » Americanii, speriaţi de Inteligenţa Artificială: 61% dintre ei consideră că AI pune în pericol viitorul umanităţii