Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video ANIMAŢIE GRAFICĂ. Cum funcţionează aplicaţiile care ne avertizează că urmează un cutremur cu 20 de secunde înainte

Deşi cutremurele nu pot fi anticipate, ele pot fi anunţate cu puţin timp înainte. Utilizatorii de smartphone-uri cu sistem Android au primit de dimineaţă o notificare prin care erau anunţaţi că urmează un seism. Şi Institutul Naţional de Fizică a Pământului emite o alertă asemănătoare. Putem avea aşadar o fereastră de maximum 25 de secunde în care să ne pregătim. Observator va explica ce trebuie să facem dar mai ales cum să nu acţionăm. 

de Alexandra Marin

la 03.11.2022 , 19:23

Smartphone-urile au accelerometru, senzorul care întoarce imaginea pe verticală sau orizontală atunci când rotim telefonul. În cazul în care mişcarea resimţită este similară cu cea din timpul unui cutremur, telefonul trimite informaţia către un server. Dacă în acelaşi timp şi în aceeaşi loc apar mai multe alerte, serverul stabileşte zona în care a avut loc seismul şi estimează magnitudinea aproximativă. Apoi trimite mesajul de atenţionare către toţi utilizatorii aflaţi în aria în care urmează să fie simţit cutremurul. Acesta ajunge cu 10 până la 20 de secunde înainte de seism. 

Gabriela Chiorean, manager comunicare Google: Această funcţionalitate care există în telefoanele Android a devenit activă anul acesta, din primăvara acestui an. Este o funcţionalitate gratuită şi care există la nivel global. Este un serviciu suplimentar. Nu este menit să înlocuiască serviciile de alertă guvernamentale. 

Şi Institutul Naţional de Fizică a Pământului a dezvoltat Sistemul Rapid de Alertare Seismică, care poate transmite în timp real alerte pentru cutremure mai mari de 4,5 magnitudine pe scara Richter, din zona Vrancea. Totul, la doar câteva secunde după ce undele primare ajung la suprafață, cu maximum 20-25 de secunde înainte ca undele secundare şi mult mai distructive să ajungă la suprafaţă. 

Vezi și

Constantin Ionescu, director general INFP: Putem să alertăm diferite autorităţi, putem să blocăm instalaţii periculoase care pot afecta populaţia. Avem două exemple de sisteme de altertare seismică, care blochează o valvă de gaz, valvă care deconcectează la ţeava de gaz din bucătăria apartamentelor noastre şi un dispozitiv care recepţionează alerta de la noi şi dă o alarmă sonoră. 

Pe acelaşi subiect

Sistemul transmite notificări gratuite prin: propria aplicaţie, pe paginile de Twitter cutremurinfo şi cea a INFP-ului, dar şi pe Telegram.

• http://ews.infp.ro/

• Aplicația "INFP" (Android)

• Twitter: @cutremurinfo și @rews_infp

• Telegram: @alertacutremur_bot 

• Canalele Earthbot de Telegram, Facebook, Messenger, Twitter și Skype>

Cum trebuie să procedăm în caz de cutremur

Ce facem după ce suntem notificaţi că urmează să resimţim cutremurul? În niciun caz nu coborâm scările blocului, nu chemăm liftul şi nu stăm în apropierea unor obiecte sau mobilier care ar putea cădea.  

Daniel Vasile, purt. de cuv. ISU Bucureşti - Ilfov: Ne protejăm sub o grindă, sub tocul uşii, lângă un perete, astfel încât să nu fim răniţi de elementele care se pot desprinde: mobilă, corpuri de iluminat. În schimb, daca ne aflam pe stradă, ne îndepărtăm de construcţii.

Cristian Andrei, psiholog: Dacă oamenii bine informaţi, să zicem intelectualii, ştiu ce au de făcut. Pe măsură ce mergem mai jos pe scara educaţiei, oamenii se panichează. Şi nu doar că se panichează, dar mai şi răspânesc în jur ideile panicarde. 

Specialiştii ne recomandă să avem pregătit în casă, pentru orice fel de situaţie, şi un rucsac de urgenţă.  

Adrian Marin, IGSU: Trebuie să conţină alimente neperisabile, cum ar fi conservele, o cantitate suficientă de apă, articole de îmbrăcăminte, printre care şi o pătură sau un sac de dormit, medicamente, şi nu în ultimul rând, actele personale.

În schimb, dacă sunteţi în maşină, e indicat să rămâneţi acolo câteva minute după încheierea seismului. 

Alexandra Marin Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Tehnologie » ANIMAŢIE GRAFICĂ. Cum funcţionează aplicaţiile care ne avertizează că urmează un cutremur cu 20 de secunde înainte