Antena Meniu Search
x

Video "ShakeAlert" a trimis românilor cu Android alerta despre cutremurul de 5,4. Cum funcţionează sistemul care detectează seismele

S-a mişcat pământul în această dimineaţă! Un cutremur puternic s-a produs, în zona seismică Vrancea, cu 10 minute înainte de ora şapte fiind resimțit și la București. Mişcarea tectonică de 5,4 pe scara Richter a avut loc la o adâncime de 148,8 kilometri. Este cel mai mare cutremur din ultimii patru ani. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 03.11.2022, 13:36

Vezi și

Camerele de supraveghere din oraşul Buzău au surprins momentul în care s-a cutremurat pământul

Martoră: Da, l-am simtit. Pac, pac, pac. Si pac, pac, pac.

Reporter: V-a fost teamă?

Martoră: Foarte mult.

Pe acelaşi subiect

Martoră: M-am speriat vă daţi seama. Că am mai trăit și în 77 aveam 12 ani și frica...A făcut așa o data și zic gata, o să înceapă. M-am rugat la Dumnezeu!

Cutremurul a avut loc la ora 6 şi 50 de minute. 

Iniţial s-a anunţat ca a înregistrat 5,5 pe scara Richter. Apoi au urmat alte trei revizuiri. La ultima, Institutul Naţional pentru Fizica Pământului a precizat că seismul care s-a produs în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea a avut o magnitudine de 5,4 şi s-a produs la adâncimea de 148,8 kilometri, în apropierea oraşelor Ploieşti, Braşov, Brăila fiind resimţit şi la Bucureşti. 

Cutremur de 5,4 în România

Dacă unii s-au speriat, alţii au crezut iniţial că sunt victimele unei...glume.

MartoriÎmi beam cafeaua la masa si am simtit cum i se varsa cafeaua lu tata din ceasca. Si am zis o dat mami peste masa, dar am zis chiar a fost cutremur

- Am simţit cum se mişcă chiuveta. Eram la baie, câteva secunde. 

În Bucureşti, în Centrul Vechi unde clădirile sunt un real pericol în caz de cutremur o echipă a ISU a verificat zona, aşa cum prevede procedura. 

Bucureşteni: O zguduitura, dar nu a fost de intensitate mare şi a durat puţin. 

Reporter: Aţi primit pe telefon alerta?

Bucureşteni: De obicei primesc, dar în dimineaţa asta nu. 

Şi totuşi o alertă a venit, cu câteva secunde înainte de producerea cutremurului, dar numai pe telefoanele Android. Este vorba despre o funcţie inclusă în sistemul acestui tip de telefon.  Reprezentanţii ISU au precizat că mesajul de avertizare nu a fost un mesaj de tip RO-Alert.

Adrian Marin, IGSU:  În cazul seismelor, sistemul Ro-Alert nu va difuza notificări anterior producerii acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei. cu măsuri de protecţie adecvate.

Mişcarea tectonică a fost resimţită şi în Bulgaria, Republica Moldova, Serbia şi Ucraina. 

Utilizatorii de Android au primit o alertă cu puţin înainte de seism

În 2020, Google a colaborat inițial cu experții USGS, serviciul care furnizează informații în timp real despre seismele care au avut loc în lume. și cu biroul guvernatorului statului american California pentru a trimite alerte de cutremur prin intermediul sistemului ShakeAlert către telefoanele cu Android din zonă, potrivit Serviciul american de prospecțiuni geologice.

Dezvoltat cu sprijinul seismologilor americani, sistemul ShakeAlert folosește semnalele transmise de peste 700 de seismometre instalate în California de USGS, Universitatea Berkeley și Institutul de Tehnologie din California, pentru a informa utilizatorii de Android cu privire la producerea unui cutremur.

Câteva secunde de avertizare pot face diferența în cazul unui cutremur, spun reprezentanții Google. Sistemul a fost implementat în acest an şi în Europa, iar asta a făcut posibil ca în această dimineaţă, cei care folosesc un telefon cu sistem de operare Android să poată primi alerta despre seism, cu câteva secunde înainte de producerea acestuia. 

Activitatea seismică din România. Posibilitatea producerii unui cutremur de intensitate mare

Specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) spun că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat și că, "practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în zona seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km". 

"România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv".

Pe ce se bazează aceste afirmaţii? Conform INFP, principala dovadă e reprezentată de evidenţa cutremurelor ce au avut loc până în prezent şi de efectele lor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » "ShakeAlert" a trimis românilor cu Android alerta despre cutremurul de 5,4. Cum funcţionează sistemul care detectează seismele