Antena Meniu Search
x

Codul sursă original pentru World Wide Web a fost vândut la licitate ca activ digital unic pentru 5,4 milioane de dolari

Codul sursă original pentru World Wide Web (www) a fost vândut miercuri la licitaţie, la casa de licitaţii Sotheby’s, ca activ digital unic, care nu este interschimbabil (non-fungible token - NFT), în reţeau blockchain Etherum, pentru 5,4 milioane de dolari, transmite Reuters, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 01.07.2021, 08:04

Codul sursă original pentru World Wide Web a fost vândut la licitate ca activ digital unic pentru 5,4 milioane de dolari
- Profimedia

NFT a fost creat de omul de ştiinţă englez Berners-Lee în 2021 şi reprezintă proprietatea asupra diferitelor articole digitale de când a inventat World Wide Web în 1989. World Wide Web în sine nu a fost vândut. Ceea ce a fost vândut a fost o înregistrare bazată pe blockchain a proprietăţii fişierelor care conţin codul sursă original pentru World Wide Web. Preţul final a fost de 5.434.500 de dolari, iar jumătate dintre ofertanţi au fost noi pentru Sotheby's.

World Wide Web, sau ”web”, este sistemul de navigare şi de accesare a informaţiilor pe internet. NFT este considerat valoros de unii deoarece blockchain-ul autentifică faptul că este unic şi a fost creat oficial, sau ”creat”, chiar de Berners-Lee.

"Simbolismul, istoria, faptul că provin de la creator este ceea ce îi face valoroşi - şi există o mulţime de oameni care colectează lucruri exact din aceste motive", a spus Cassandra Hatton, şefă la nivel global pentru ştiinţă şi cultură populară la Sotheby's.

”L-am plasat într-un forum public, l-am vândut practic fără rezerve (licitaţia a început de la 1.000 USD) şi am lăsat piaţa să decidă ce valoare va fi. Au existat mai mulţi ofertanţi care au fost de acord că este valoros", a explicat aceasta.

Pe acelaşi subiect

 În achiziţie sunt incluse NFT-urile care reprezintă aproximativ 9.555 de linii de cod scrise în 1990-1991, o vizualizare animată a codului de 30 de minute, un poster digital al codului şi o scrisoare digitală scrisă de Berners-Lee în iunie 2021, reflectând asupra invenţia sa.

Scrisoarea începe în felul următor: ”Întrucât oamenii păreau să aprecieze versiunile cu autograf ale cărţilor, acum avem tehnologia NFT, m-am gândit că ar putea fi amuzant să fac o copie cu autograf a codului original al primului browser web”.

Vânzarea este cea mai recentă dintr-o serie de mişcări ale caselor de licitaţii tradiţionale de a adopta activele bazate pe blockchain, care au explodat în popularitate la începutul anului 2021. În martie, un NFT al unui colaj digital al artistului american Beeple a adus 69,3 milioane de dolari la casa de licitaţii Christie's, în prima vânzare efectuată de către o mare casă de licitaţii a unei opere de artă care nu există fizic. Şeful Twitter, Jack Dorsey, şi-a vândut primul tweet în format NFT pentru 2,9 milioane de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Tehnologie » Codul sursă original pentru World Wide Web a fost vândut la licitate ca activ digital unic pentru 5,4 milioane de dolari