Cum va funcționa în România sistemul AMBER Alert, folosit atunci când dispare un copil. Notificările, trimise direct prin Facebook
Copiii dispăruţi vor avea o şansă în plus. Facebook va ajuta Poliţia Română printr-o alertă care va informa rapid utilizatorii dacă în zona în care ne aflăm un minor a fost răpit, este în pericol sau nu este de găsit. Sistemul AMBER Alert a salvat sute de copii în toată lumea.
Alerta poartă numele unei fetiţe din Statele Unite, răpite şi ucise în 1996. AMBER Alert se declanşează atunci când un copil este dat dispărut, sunt indicii că ar fi fost răpit sau este în pericol. Poliţia Română trimite o alerta către Facebook, care o distribuie rapid pe platforma socială.
Andreea Milea, reporter Observator: Alerta AMBER va apărea în newsfeed, pe Facebook, însă doar dacă ne aflăm în zona unde a dispărut copilul. Vom primi o fotografie a copilului si inclusiv o descriere a hainelor, a locului unde a fost văzut ultima dată sau dacă s-a urcat într-o maşină. Dacă îl recunoaştem după toate aceste date, trebuie să sunăm rapid la poliţie.
Ajută şi doar să distribuim alerta pe pagina noastră de Facebook.
Emil Gănţoi, ofiţer Poliţia Română: Pot fi diseminate mult mai rapid către utilizatorii, aceştia venind cu informatii utile către poliţiştii care se ocupă de investigarea cazului.
Amber Alert nu va înlocui, ci va completa sistemul "Alertă Răpire Copil", pe care îl foloseşte Poliţia Română în prezent.
Sistemul AMBERT Alert, alertă de răpire sau dispariție, folosit în 23 de țări
Emily Vacher, director Facebook: Sperăm ca prin acest parteneriat să reunim copiii dispăruți cu familiile lor, cât mai rapid posibil.
Sistemul AMBER Alert este deja folosit de 23 de ţări ale lumii şi a dus la găsirea a sute de copii. În cazul unui copil dispărut, fiecare minut care trece scade şansele ca acesta să fie găsit în viaţă.
Luna aceasta, o fetiţă de numai 3 ani din Saraiu a fost găsită moartă pe câmp, cel mai probabil sfâşiată de animale sălbatce. Poliţia nu a declanşat sistemul alertă răpire copil, deşi ar trebui activat în toate cazurile de dispariţie.
Cristina Gavriloae, purtător de cuvânt IPJ Constanța: Nu au existat indicii că minora ar fi părăsit localitatea, de aceea nici nu s-a luat în calcul varianta răpirii.
Șapte pagini cu copii dispăruți pe site-ul Poliției Române
În ultimii cinci ani, dispariţiile de copii din ţara noastră s-au dublat. Anual, sunt înregistrate în jur de 6.000 de sesizări, iar în 95% dintre cazuri este vorba de copii care fug de acasă din cauza abuzurilor. Pe site-ul Poliţiei Române sunt în acest moment 7 pagini cu copii dispăruţi, în total 63 de alerte active, unele vechi chiar şi de 25 de ani.
În ultimii 20 de ani, mai multe cazuri de dispariţie au ţinut prima pagină a ziarelor. Unul este cel al lui Madeleine McCann, o fetiţă din Marea Britanie, care a dispărut în 2007, în timp ce se afla în vacanţă cu părinţii în Portugalia. Copila avea 4 ani şi nu a fost găsită nici până în ziua de azi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰