Antena Meniu Search
x

Cum funcţionează Mastodon, aplicaţia care strânge sute de mii de utilizatori după ce Twitter a fost preluat de Elon Musk

În urma preluării aplicaţiei Twitter de către Elon Musk, unii utilizatori au căutat platforme alternative. Unul dintre cei mai mari beneficiari a fost Mastodon, relatează BBC. Deşi platforma există de mai bine de şase ani, peste 230.000 de oameni şi-au făcut cont doar în ultima săptămână. În esenţă, Mastodon arată ca Twitter, dar are şi câteva opţiuni diferite.

de Redactia Observator

la 06.11.2022, 17:00

Peste 230.000 de oameni şi-au făcut cont doar în ultima săptămână pe Mastodon
Peste 230.000 de oameni şi-au făcut cont doar în ultima săptămână pe Mastodon - Profimedia Images

Rețeaua de socializare spune că acum are peste 655.000 de utilizatori - peste 230.000 s-au alăturat în ultima săptămână, potrivit BBC.

La suprafață, Mastodon arată ca Twitter - utilizatorii contului scriu postări (numite „toots”), cărora li se poate răspunde, pot fi apreciate și re-postate, iar utilizatorii se pot urmări unul pe celălalt.

Totuşi, funcționează într-un mod diferit. Acesta este unul dintre motivele pentru care atrage utilizatori noi, chiar dacă a provocat o oarecare confuzie pentru utilizatorii noi.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Platforma Mastodon are 6 ani

Platforma are șase ani, dar activitatea sa actuală este fără precedent.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci când te înregistrezi este să alegi un server. Există o mulțime de servere, ele fiind tematice - multe după țară, oraș sau interes - cum ar fi Marea Britanie, rețele sociale, tehnologie, jocuri și așa mai departe.

Nu contează foarte mult pe care dintre ele un utilizator îşi face cont, deoarece îşi poate urmări oricum prietenii, dar oferă o comunitate de pornire.

Unele dintre cele populare - cum ar fi cele sociale și Marea Britanie - funcționează în prezent foarte lent din cauza cererii crescute.

Ryan Wilding, care conduce serverul Mastodon.UK prin firma sa Superior Networks, a spus că a avut peste 6.000 de noi membri în 24 de ore și a trebuit să întrerupă înregistrarea.

„Am vrut să văd despre ce este vorba”, a spus el pentru BBC. „M-am trezit pe server la 22:00 vineri seara și m-am trezit în dimineața următoare cu 1.000 de oameni."

Cum îţi adaugi prieteni

Serverul pe care utilizatorii îl aleg devine parte din numele de utilizator.

Dacă utilizatorii se află pe același server, se pot căuta doar folosind numele persoanei, dar dacă se află pe un alt server, utilizatorii au nevoie de adresa completă pentru a-i adăuga pe alţii.

Totuşi, pentru că serverele sunt deţinute de anumite persoane sau organizații, dacă aceştia decid să-l abandoneze, contul va fi închis. Mastodon le cere proprietarilor de servere să le dea utilizatorilor un preaviz de trei luni dacă decid să-l închidă.

Cum este moderat Mastodon

În acest moment, toate serverele au propriile reguli de moderare, iar unele nu au deloc. Unele servere aleg să nu se conecteze la altele care sunt pline de boți sau par să aibă o cantitate mare de conținut instigator la ură - asta înseamnă că nu vor fi vizibile pentru cei de pe serverele unde sunt blocate. Postările pot fi raportate și proprietarilor de server.

Nu există reclame, dar nimic nu împiedică utilizatorii să scrie o postare care să le promoveze compania sau produsul pe care le deţin.

De asemenea, Mastodon nu oferă o experiență organizată, așa cum o face Twitter, în ceea ce privește modul în care vezi postările.

În ultimul rând, utilizarea platformei este una gratuită.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Tehnologie » Cum funcţionează Mastodon, aplicaţia care strânge sute de mii de utilizatori după ce Twitter a fost preluat de Elon Musk