Antena Meniu Search
x

Video Faimosul robot "acrobat" Atlas, pasionat de parkour, a ieşit la pensie după 11 ani. "E timpul să se relaxeze"

Atlas, cel mai cunoscut robot din lume, celebru pentru salturile şi giumbuşlucurile sale acrobatice, a ajuns la "pensie". Robotul se retrage după 11 ani de activitate, relatează BBC.

de Redactia Observator

la 17.04.2024, 15:47

Robotul Atlas, retras după 11 ani
Robotul Atlas, retras după 11 ani - Profimedia

Adio, Atlas! Celebrul robot humanoid care poate alerga şi sări mai ceva ca un acrobat de la circ se retrage după 11 ani de activitate.

Robotul Atlas, retras după 11 ani

"Acum este timpul ca robotul nostru hidraulic Atlas să se relaxeze, cu burta-n sus", spune creatorul său, Boston Dynamics, într-un filmuleţ. Diverse variante ale robotului au devenit virale de-a lungul anilor trecuţi, încântându-i sau îngrozindu-i pe oameni.

De asemenea, Boston Dynamics a produs şi un robot cu patru picioare, numit Spot, dar şi alţi roboţi speciali pentru lucrul în fabrici.

Pe acelaşi subiect

Prima versiune a lui Atlas a fost gata în 2013, luând parte la un concurs de robotică pentru armata SUA. A fost realizat pentru a lua parte la misiuni de căutare şi salvare, după dezastre naturale şi nu numai. La vremea respectivă, era numit "cel mai avansat robot umanoid". Avea 188 de centimeri înălţime şi cântărea 150 de kilograme.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ulterior, versiunile mai noi nu au mai avut un scop anume, ci au venit mai mult pentru a arăta progresul tehnologiei. Ultima versiune avea 150 de centimetri înălţime şi cântărea 89 de kilograme. Era, de altfel, mult mai mobilă şi se putea mişca în jur cu uşurinţă. Făcea chiar şi parkour!

Compania Boston Dynamicseste deţinută de producătorul japonez de maşini Hyundai, iar în trecut a fost deţinută de Softbank şi Google. Proiectul a fost demarat de MIT, cu mai bine de 40 de ani în urmă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Tehnologie » Faimosul robot "acrobat" Atlas, pasionat de parkour, a ieşit la pensie după 11 ani. "E timpul să se relaxeze"