Antena Meniu Search
x

Google a creat o nouă formă a materiei: ce este "cristalul timpului" şi cum poate fi folosit practic

Google, alături de o echipă formată din cercetători de la două dintre cele mai prestigioase universităţi din Statele Unite, a creat o nouă formă de materie, informează Fortune.

de Redactia Observator

la 05.08.2021, 17:10

Google a creat o nouă formă a materiei: ce este "cristalul timpului" şi cum poate fi folosit practic
- Profimedia

Un grup de cercetători de la Google, ajutaţi de fizicieni de la Stanford şi Princeton, au creat aşa-numit "cristal al timpului", o nouă formă de materie. Pentru a reuşi acest lucru au folosit calculatorul cuantic al Google.

Potrivit sursei citate, crearea "cristalului timpului" ar putea reprezenta un progres tehnologic uluitor pentru omenire. Componentele "cristalului timpului" se mişcă într-un ciclu regulat continuu, fară a consuma însă energie. Astfel, se extinde practic conceptul de "materie". Până acum, formele materiei erau solidă, lichidă şi gazoasă.

Performanţa Google nu este singulară, dar este cea care a înregistrat cele mai bune rezultate. Cercetătorii de la Universitatea din Maryland au fost primii care au creat un "cristal al timpului", la sfârşitul anului trecut, dar experimentul lor a fost de scurtă durată. Şi fizicienii Universităţii Delft din Olanda au creat un astfel de cristal.

Un "cristal al timpului" poate fi folosit în dezvoltarea calculatoarelor cuantice, acele super-calculatoare folosite pentru a rezolva probleme complexe. Calculatoarele cuantice pot fi folosite în domenii diverse, de la medicină, la zboruri spaţiale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Tehnologie » Google a creat o nouă formă a materiei: ce este "cristalul timpului" şi cum poate fi folosit practic