Google, amendată cu 220 de milioane de euro în Franța. Compania va modifica politicile globale de publicitate

De Redactia Observator.
Publicat: 08.06.2021, 11:11.
Actualizat: 08.06.2021, 11:17

Google a acceptat să îşi schimbe politicile globale de publicitate, în urna unei amenzi fără precedent din partea Franţei, de 268 de milioane de dolari, transmite CNBC.

Google, amendată cu 220 de milioane de euro în Franța. Compania va modifica politicile globale de publicitate

Google

Profimedia

Amenda a fost redusă, ca urmare a faptului că Google a fost de acord să aducă o serie de modificări algoritmilor săi pentru publicitate.

Autoritatea de supraveghere a competiţiei din Franţa a amendat luni Google cu 220 de milioane de euro pentru că a abuzat de puterea sa de piaţă în industria publicităţii online. Instituţia a declarat că Google a trimis în mod incorect afaceri către propriile sale servicii şi a discriminat concurenţa. Google a fost de acord să plătească amenda şi să înceteze unele dintre practicile sale de a se favoriza, a anunţat agenţia, potrivit news.ro.

Ancheta a constatat că Google a acordat un tratament preferenţial serverului său de publicitate DFP, care permite editorilor de site-uri şi aplicaţii să vândă spaţiul publicitar, precum şi platformei de listare SSP AdX, care organizează procese de licitaţie şi permite editorilor să-şi vândă ”impresiile” sau inventarul publicitar către agenţii de publicitate. În consecinţă, companiile concurente şi publisherii au avut de suferit, a arătat autoritatea de reglementare.

Isabelle de Silva, preşedintele Autorităţii franceze pentru concurenţă, a afirmat într-un comunicat că decizia este prima din lume ”care analizează procesele complexe de licitaţie algoritmică prin care funcţionează ”afişarea publicităţii online”. Ea a adăugat că ancheta a dezvăluit procese prin care Google s-a favorizat faţă de concurenţii săi pe serverele de publicitate şi platformele de aprovizionare, care sunt piese de software utilizate de publisheri pentru a gestiona, vinde şi optimiza spaţiul publicitar de pe site-urile şi aplicaţiile lor mobile. ”Aceste practici foarte grave au penalizat concurenţa pe piaţa de publicitate online emergentă şi au permis Google nu numai să păstreze, ci şi să-şi crească poziţia dominantă”, a spus de Silva.

Google a anunțat că va modifica tehnologia sa de publicitate

”Această sancţiune şi aceste angajamente vor face posibilă restabilirea unor condiţii de concurenţă echitabile pentru toţi actorii şi capacitatea editorilor de a profita la maximum de spaţiile lor publicitare.” Google a anunţat luni, într-o postare pe blog, că va face o serie de modificări în tehnologia sa de publicitate.

”Recunoaştem rolul pe care tehnologia de publicitate îl joacă în sprijinirea accesului la conţinut şi informaţii şi ne angajăm să lucrăm în colaborare cu autorităţile de reglementare şi să investim în noi produse şi tehnologii care oferă editorilor mai multe opţiuni şi rezultate mai bune atunci când utilizează platformele noastre”, a scris Maria Gomri, director juridic al Google France. Ancheta a avut loc după ce News Corp, cu sediul în SUA, ziarul francez Le Figaro şi grupul de presă belgian Rossel au depus o plângere împotriva Google.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.