Antena Meniu Search
x

Video Metodele prin care părinții pot să-și supravegheze copiii de la distanță. În caz de pericol primesc alarmă pe telefon

Oficial, a început vacanţa şi odată cu ea şi grijile. Părinții care sunt nevoiți să își mai lase din când in când copilul singur acasă caută soluţii să îl supravegheze. Vestea bună este că tehnologia ne pune la îndemână tot mai multe aparate. De la ceasuri inteligente şi aplicaţii de control parental, până la camere de supraveghere care dau alarma în caz de pericol. Sunt bune, spun specialiştii, dar pot fi inutile dacă nu ştim cum să-i explicăm celui mic că va fi monitorizat. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 18.06.2023, 19:36

Vezi și

Carol are 7 ani şi încă nu a primit un telefon mobil. Poartă, în schimb, pe mână un ceas inteligent care îi permite să fie în permanenţă în contact cu părinţii. Mai ales acum că începe vacanţa de vară. 

Carol: Îmi este util să o sun pe mama. Apăs pe acest semn, asta înseamnă că o sun. E foarte bine că dacă nu îl aveam era o mare problemă. Păi dacă eu eram într-un loc şi mama nu ştia, asta e o problemă.  

În schimb, pentru părinţii care au dat pe mâna copiilor un telefon mobil, apar grijile: cum ştiu cât stă pe internet sau cum mă asigur că nu intră în contact cu persoane dubioase?  

Conf. Dr. Ing. Razvan Crăciunescu, Facultatea de Electronică și Telecomunicații: Telefoanele au în setări ceea ce se numeşte parental control şi părinţii pot limita cât stă copilul pe telefon, ce anume downloadează. Există şi softuri specializate care se pot instala și de unde se poate restricționa accesul pe anumite site-uri.

Pe acelaşi subiect

Pentru părinţii care trebuie să şi lase copiii singuri tehnologia oferă o altă soluţie: camera de supraveghere

Eugen Călinescu, specialist marketing: Este o cameră de interior, foloseşte tehnologia WiFi smart, nu avem nevoie de alte dispozitive dacă o cumpărăm. Are o rotaţie la 360 de grade. 

Cristina Filip, reporter Observator: Un astfel de dispozitiv este dotat cu senzor de mişcare şi trimite notificări, în timp real, pe telefonul mobil. Ceea ce înseamnă că părintele nu doar că-şi poate supraveghea copilul dar este anunţat şi dacă se întâmplă ceva în casă. 

Şi acum vine întrebarea: îi spunem sau nu copilului că suntem mereu cu ochii pe el. 

Mihaela Dinu, psiholog: Bine ar fi să îi spunem copilului, dar e important mesajul pe care îl transmitem. Dacă îi vom spune, pun o cameră de luat vederi sa te controlez, clar că el va respinge această idee şi nu va fi de acord însă dacă transform mesajul: pun această cameră pentru siguranţa ta, să ştiu că tu eşti bine va fi primit cu totul altfel. 

Nu trebuie, totuşi, să ducem la extrem grija, spun specialiştii. Un copil care a înţeles că ceasul de la mână îi oferă siguranţă, va deveni anxios atunci când uită să îl poarte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Tehnologie » Metodele prin care părinții pot să-și supravegheze copiii de la distanță. În caz de pericol primesc alarmă pe telefon