Antena Meniu Search
x

Noua tehnologie care împiedică minorii să cumpere băuturi alcoolice, testată în mai multe lanţuri de magazine din Marea Britanie

Mai multe lanţuri mari de magazine din Marea Britanie testează un nou sistem de verificare a vârstei clienţilor, pentru a preveni comercializarea de băuturi alcoolice minorilor. Tehnologia se bazează pe camere video care estimează automat vârsta persoanelor, cu scopul de a scurta timpul de aşteptare la casa de marcat.

de Redactia Observator

la 03.02.2022, 10:27

- Yoti

Problema comercializării de băuturi alcoolice minorilor e pe cale să aibă o rezolvare, în Marea Britanie, relatează BBC. Un nou sistem de verificare automată a vârstei e testat deja în mai multe lanţuri de magazine, la casele de marcat "rapide", unde clienţii îşi scanează singuri produsele. 

Cum funcţionează sistemul de verificare a vârstei

Cu acordul persoanelor respective, camera video ghiceşte vârsta acestora, folosind algoritmi de calcul conectaţi cu o bază de date ce conţine inclusiv fotografii stocate sub anonimat. Dacă în urma analizei aparatul stabileşte că persoana are sub 25 de ani, acesteia îi va fi solicitat actul de identitate, verificat apoi de un angajat al magazinului.

"Poate deveni frustrant pentru clienţi să aştepte la coadă, până ce angajaţii verifică vârsta cuiva", crede Robin Tombs, director executiv al companiei tech Yoti, care a dezvoltat noua tehnologie. "Soluţia propusă de noi ajută retailerii să respecte reglementările legale şi să satisfacă, în acelaşi timp, cerinţa clienţilor de a fi serviţi rapid, fără a-i încălca nimănui dreptul la intimitate şi protecţia datelor", explică el. 

Pe acelaşi subiect

Compania subliniază că sistemul nu operează pe baza recunoaşterii faciale, ci prin asocierea de imagini şi trăsături. În plus, fotografiile clienţilor nu rămân stocate. Algoritmul testat pe aproximativ 125.000 de feţe, ale unor persoane cu vârste între 6 şi 60 de ani, are o marjă de eroare de 1,5 - 2 ani pentru grupa de vârstă 16 - 20 de ani.

Inovaţia reduce timpul de aşteptare la casa de marcat

Oficialii lanţurilor de supermarket se declară încântaţi de inovaţia care, spun ei, va facilita procesul de vânzare-cumpărare. Rămâne de văzut ce părere vor avea clienţii, dar şi dacă sistemul va fi implementat cu succes în mai multe magazine din lume.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Tehnologie » Noua tehnologie care împiedică minorii să cumpere băuturi alcoolice, testată în mai multe lanţuri de magazine din Marea Britanie