Antena Meniu Search
x

Video Românii sunt prieteni buni cu paharul. Alcoolul aproape că nu lipsește din coșul de cumpărături. ”Berea se bea mai repede decât vinul”

Românii sunt mari amatori de băuturi alcoolice. Unul din doi adulţi pune în coşul de cumpărături săptămânal cel puţin o sticlă de bere, una de vin sau o tărie. Dacă un consum moderat aduce bună dispoziţie, în exces poate cauza probleme grave de sănătate: de la afecțiuni neurologice, până la boli ale ficatului sau chiar cancer.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 02.12.2021, 20:16

Vezi și

Cifrele arată că românii sunt prieteni buni cu paharul. Aproape 50% dintre cei care merg la cumpărături nu uită să ia cel puţin o sticlă de băutură alcoolică, potrivit unui studiu.

Andra Mitu, reporter Observator: ”Ce buget aloci lunar băuturilor alcoolice?”

Tânăr: ”Undeva la 700 lei – 800 lei, depinde unde petrecem cu băieții”

Bărbat: ”E de preferat berea. Fiind sezonul de vară mai lung, atunci berea se bea mai repede decât vinul”.

Pe acelaşi subiect

Aşa se face că într-un an, o persoană consumă, în medie, 86 de litri de bere, peste 24 de litri de vin dar și aproape 5 litri de alcool distilat. Ocupăm locul 11 la nivel european în ceea ce priveşte consumul, arată cele mai recente statistici.

Berea blondă, în topul preferințelor românilor

Julia Lefferman, Asociaţia Berarii României: ”În Romania piața berii este definita preponderent de opțiunea de lager, berea blondă. 94% din volumul de bere consumata în romania e de tip lager”

Dacă un consum moderat de alcool poate preveni unele afecțiuni, în exces atrage probleme grave.

Cristian Mărgărit, nutriţionist: ”De la afecțiunile neurologice, până la celebrele probleme ale ficatului, dar se poate ajunge pana la cancer, în special în cazul femeilor”.

Grav este că şi în rândul minorilor a crescut consumul de alcool. Un studiu recent arată că 86% dintre băieți și 79% dintre fetele în vârstă de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață o băutură alcoolică.

Cristian Mărgărit, nutriţionist: ”Pentru organismul care este în creștere: la copii, la minori, la femeile însărcinate riscurile sunt mult mai mari, inclusiv asupra sistemului nervos”.

Julia Lefferman, Asociaţia Berarii României: Fără discuție este un fenomen îngrijorator. Asociatia Berarii României derulează din 2006 o campanie de educare, am pus la dispoziţia adolescentilor materiale și ghiduri sa înțeleagă efectele negative ale alcoolului”.

Adolescenții care încep să consume constant alcool înaintea vârstei de 15 ani au un risc de a dezvolta dependență de patru ori mai mare și un risc semnificativ pentru alte tulburări psihosomatice decât cei care nu consumă regulat alcool până la vârsta de 20 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Românii sunt prieteni buni cu paharul. Alcoolul aproape că nu lipsește din coșul de cumpărături. ”Berea se bea mai repede decât vinul”