Antena Meniu Search
x

Noul portavion, supertehnologizat al Chinei ar putea fi lansat în 2022. Americanii îl spionează din satelit

Un nou portavion chinez, supratehnologizat, ar putea fi lansat în februarie anul viitor, potrivit unei analize a imaginilor din satelit realizată de un think tank din Washington.

de Redactia Observator

la 09.11.2021, 16:05

Portavionul ar putea începe să funcţioneze de anul viitor
Portavionul ar putea începe să funcţioneze de anul viitor - CSIS

În imaginile oferite de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), pe 23 octombrie, transportatorul, cunoscut sub numele de Type 003  poate fi văzut la un pas de finalizare, în șantierul naval Jiangnan din Shanghai.

Instalarea componentelor externe și interne, inclusiv centralele electrice și sistemul de lansare a aeronavelor, pare să fie fie finalizată, fie pe cale de finalizare, a spus CSIS. Doar câteva elemente suplimentare, cum ar fi sistemele de radare și de arme rămân de instalat înainte ca nava să poată porni pe râul Yangtze, au adăugat analiștii, scrie CNN.

„Pe baza informațiilor disponibile și a progresului observat la Jiangnan, autorii estimează că Type 003 se va lansa în aproximativ trei până la șase luni”, a spus CSIS într-un comentariu publicat pe 9 noiembrie. 

Un nou portavion pentru China

Pe acelaşi subiect

Odată ce va fi gata, nava va fi al treilea portavion din China și al doilea care va fi produs pe plan intern. Dar, spre deosebire de navele sale surori, Liaoning și Shandong, experții au spus că tipul 003 va dispune de o tehnologie mai avansată de lansare a aeronavelor, în conformitate cu sistemul de catapultă folosit de portavioanele americane. Noile lansatoare vor permite Chinei să lanseze o varietate mai mare de avioane de tip 003 mai rapid și cu mai multă muniție.China deține acum cea mai mare forță navală din lume, iar portavioanele sunt vasele de bază ale flotei oricărei mari puteri.

Navele masive sunt în esență o bază aeriană mobilă, permițând desfășurarea rapidă și pe termen lung a aeronavelor și a armamentului într-un teatru de luptă. Dar valoarea lor nu este doar în ceea ce privește capacitatea de luptă, a spus Funaiole. De asemenea, au o mare valoare în ceea ce privește prestigiul diplomatic și „proiecția puterii”. „China vrea să aibă o flotă de clasă mondială. Vrea să semnaleze lumii că are o flotă de clasă mondială și încearcă să convingă națiunile din regiune sau din întreaga lume că este la egalitate cu Statele Unite"

Primul portavion al Chinei, Liaoning, a fost o navă neterminată din epoca sovietică pe care Beijingul l-a cumpărat din Ucraina în 1998, a fost actualizat și a fost pus în funcțiune în 2012.

Armata chineză a folosit cunoștințele tehnologice pe care le-a dobândit de la acea navă pentru a construi primul său transportator construit intern, Shandong, care a intrat în serviciu în decembrie 2019.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Tehnologie » Noul portavion, supertehnologizat al Chinei ar putea fi lansat în 2022. Americanii îl spionează din satelit