Antena Meniu Search
x

(P) Inginerie civilă - construcție rețele de alimentare cu apă și canalizare, management electronic al rețelelor

Viitorul sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare este digital, tehnologia fiind bazată pe managementul electronic integral. Senzorii colectează datele care sunt transmise prin reţea către centrul de control unde sunt analizate de aplicaţii software în timp real şi raportate problemele. Astfel, se pot lua măsuri direcţionate în cel mai scurt timp şi rezolva defecţiunile sau neregulile.

de Redactia Observator

la 29.03.2022, 12:09

Infrastructura unei clădiri cuprinde multe componente şi, pentru a fluidiza procesele şi a asigura buna funcţionare a reţelelor de alimentare cu apă sau de canalizare, problemele trebuie depistate şi remediate în timp util. Folosind managementul electronic al reţelelor, măsurile se vor putea lua mult mai eficient.

De exemplu, dacă debitul de apă din canalizare este prea mic, se poate deschide automat un sil pentru spălarea ţintită şi îndepărtarea depunerilor înainte de a se forma blocaje majore. Senzorii monitorizează efectul măsurii, colectează date şi le trimit centrului de control. Astfel, gestionarea reţelei de apă şi de canalizare devine mai facilă şi mai rapidă.

Beneficiile managementului electronic al rețelelor 

Datorită digitizării, reţelele de apă şi de canalizare vor fi mai uşor de monitorizat şi de controlat şi va exista posibilitatea de a interveni rapid 24 h / 7 zile pe săptămână în orice anotimp şi chiar şi în zilele libere. În plus, se reduc considerabil costurile, necesitatea lucrărilor şi creşte securitatea reţelelor.  

Angajaţii societăţilor de la apă şi canal nu mai trebuie să coboare  în canalizări pentru a face măsurători sau inspecţii, iar firmele le pot atribui alte sarcini. Un alt beneficiu al managementului electronic al reţelelor este faptul că în cazul problemelor care necesită intervenţia unei echipe, şefii de echipe vor fi informaţi prompt şi în mod automat de sistem, prin SMS. Mai mult, prin intermediul unei aplicaţii instalate pe telefon, angajaţii pot vedea starea curentă a reţelei în orice moment, lucru extrem de util în cazul intervenţiilor de urgenţă. Astfel, ei vor putea vedea care este situaţia în timp ce se deplasează către punctul cu probleme şi pot decide şi care este cea mai bună soluţie pentru a remedia situaţia cât mai eficient. 

Managementul electronic al reţelelor - o soluţie de viitor!

Datorită digitalizării reţelei de apă şi de canalizare, gestionarea şi monitorizarea sunt mult facilitate. În prezent sunt dezvoltate soluţii din ce în ce mai inteligente, personalizate, bazate pe tehnologii de ultimă oră pentru optimizarea proceselor şi automatizarea reţelelor de apă şi canal. Astfel, a devenit posibilă implementarea reţelelor inteligente de apă şi canalizare care colectează, procesează şi monitorizează procesele singure. În plus, aceste reţele au capacitatea de a depista problemele în staţii incipiente şi de a sesiza specialiştii pentru intervenţii eficiente în timp real.

Potenţialul managementului integral al reţelelor de apă şi canalizare este enorm atât pentru uzine, cât şi pentru municipalităţi. Şi, pentru că fiecare reţea este unică, specialiştii în automatizări trebuie să adopte măsurile adecvate pentru fiecare proiect. Sistemele deschise facilitează scalarea şi dezvoltarea reţelelor, iar soluţiile complete sunt gândite de la început şi până la sfârşit.  

Senzori moderni de măsurare în reţeaua de apă şi canal

Tehnologia inteligentă este menită să uşureze munca, dar şi să reducă necesitatea intervenţiilor umane, eficientizând astfel foarte mult activitatea şi este esenţială pentru o infrastructură modernă de apă şi canal. Pentru urbanişti, viitorul constă în aplicarea tehnologiilor inteligente, în executarea de case inteligente, dar şi de reţele de apă şi canal municipale inteligente. Toate acestea, însă, au nevoie de o infrastructură digitală subterană şi supraterană şi de senzori moderni de măsurare. 

Sistemul de control

Sistemul de control este cel care asigură interfaţă între software şi hardware şi este esenţial pentru managementul electronic al reţelelor de apă şi canal. Acesta poate fi conectat la internet şi la tehnologia inteligentă şi, datorită lui, gestionarea canalizărilor devine extrem de uşoară. Acum se pot implementa reţele moderne de canalizare inteligente cu sisteme de control extrem de eficiente. 

Managementul electronic al reţelelor de apă şi canal este un domeniu foarte vast în care este nevoie de competență, service specializat şi specialişti IT care să optimizeze softul asociat şi să dezvolte soluţii personalizate şi algoritmii programaţi în funcţie de specificul reţelei. Dar este de viitor şi nu poate fi ignorat de municipalităţi! 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Tehnologie » (P) Inginerie civilă - construcție rețele de alimentare cu apă și canalizare, management electronic al rețelelor