Antena Meniu Search
x

Studenții români, implicați într-un ambițios program al Agenției Spațiale Europene

Sunt studenţi care au reprezentat România într-o competiţie importantă. În cadrul unui program susţinut de Agentia Spaţială Europeană, din peste 100 de echipe participante, ţara noastră a trecut selecţia aspră cu un proiect atât de măreţ, încât va ajunge până în spaţiu. Vorbim despre o imprimantă care va printa obiecte în format 3D, în interiorul unei rachete lansate pe orbită.

de Redactia Observator

la 30.06.2020, 16:03

Vezi și

Racheta va fi lansată de la Polul Nord, din cel mai mare centru spaţial civil al Europei, în martie 2021. Şi va avea la bord un proiect sută la sută românesc.

 Într-un centru de cercetare de la Universitatea Politehnică am cunoscut o parte din membrii echipei Ecrida. Veseli şi optimişti, ne-au prezentat proiectul la care au lucrat mai bine de un an. Povestea lor e simplă.

Radu, membru al echipei Ecrida - Am decis că ne-am dori să demonstrăm că putem să facem un proiect în domeniul industriei spaţiale, astfel am căutat oportunităţi pe internet şi am descoperit acest proiect, REXUS-BEXUS, ce permite practic studenţilor să îşi lanseze experimentul la bordul unei rachete, în spaţiu. Am redactat o propunere destul de lungă în care am descris experimentul nostru, răspunzând practic la câteva, la un set de întrebari ale organizatorilor şi am primit o notificare că am fost acceptaţi şi suntem invitaţi să ne prezentăm proiectul în Olanda, la Agenţia Spaţiala Europeană. În urma acestei prezentări, am fost acceptaţi în cele 8 echipe care urmează să îşi lanseze experimentul.

Răşina este ingredientul cheie folosit de imprimantă. Vă întrebaţi cum putem printa în acest mod obiecte 3D? Echipa ne arată imediat.

Adrian, membru echipa EcridaRăşina noastra funcţioneaza cu un lichid care expus la lumina ultravioletă va fotopolimeriza, se va întări. Adică din lichid, obţinem ceva solid. O să urmeze o expunere la ultraviolete de 10 secunde.

Ele vor fi curăţate cu un alcool special, iar apoi vor fi din nou expuse la ultraviolete ca să capete proprietăţile dorite. În acest fel, membrii unei rachete îşi pot crea singuri diverse obiecte de care ar avea nevoie în timpul unei misiuni.

Delia, membru echipa Ecrida - În mod normal, ele ar trebui manufacturate aici, pe pământ, şi ar trebui trimise cand e nevoie de ele, pentru staţia spaţială internaţională. Ori să programezi o întreagă lansare pentru un obiect care poate să fie foarte vital pentru misiune sau pentru staţie, este destul de costisitor. Iar ei având acea răşina, pot să îşi creeze absolut orice pe staţia spaţială, fără să mai fie nevoie de lansarea propriu-zisă.

După ce va trece de etapa revizuirii finale, invenţia studenţilor va urma o singură direcţie: către stele!

Proiectul românesc este susţinut în prezent de Agenţia Spaţiala Europeană. Pentru echipamente şi pentru deplasarea din martie 2021, tinerii apelează la sponsorizări private.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Tehnologie » Studenții români, implicați într-un ambițios program al Agenției Spațiale Europene