Antena Meniu Search
x

Video Tot mai mulţi români, victime ale atacurilor cibernetice. Cele mai folosite metode ale hackerilor

Numărul atacurilor cibernetice creşte de la o zi la alta, ceea ce înseamnă că tot mai mulţi români cad în plasa hoţilor online. Sunt şi mari instituţii care au fost păcălite. În topul celor mai folosite ecrocherii se numară phisingul. Mai exact, utilizatorii primesc mesaje sau e-mailuri false în care sunt îndemnaţi să acceseze un anumit link. Amploare au luat şi anunțurile false pe rețelele de socializare ce promit câștiguri uriașe prin investiții în companii de stat.

Ana Grigore
de Ana Grigore

la 16.03.2024, 08:30

Vezi și

Cea mai folosită metodă de escrocherie în mediul online este phishingul, spun specialiştii. Prin această metodă, utilizatorii primesc mesaje sau e-mailuri false în care sunt îndemnaţi să acceseze un anumit link. O dată accesat, totul devine o capcană. "Atacatorul începe efectiv procedura de cripare, de luare ostatica a datelor utilizatorului. Deci este categoria care pe noi ne ingrijorează cel mai mult. Nimeni, la nivel global, nu are o solutie magica", a declarat Dan Cîmpeanu, director DNSC.

O lege unică în lume, care priveşte inteligenţa artificială, a fost adoptată de Parlamentul European

Amploare au luat şi anunțurile false pe rețelele de socializare ce promit câștiguri uriașe prin investiții în companii de stat. La sfârşitul anului trecut, un anunţ fictiv care  ar fi aparţinut companiei Hidroelectrica a devenit viral. În postare se promitea o plată lunară de 7.000 de lei utilizatorilor care investeau  suma de 1.200 de lei într-o nouă platformă de investiții. Unele anunţuri sunt create cu ajutorul inteligenţei artificiale şi se folosesc de imaginea unor politicieni sau a unor oameni de afaceri pentru a face ca mesajul să pară cât mai real. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a depus o plângere penală împotriva utilizării tehnologiei deepfake, după ce a apărut pe o reţea de socializare promovând o schemă de investiţii inexistente a companiei Enel.

"Pentru a te preveni si a avea o preventie sanatoasa asupra acestor tipuri de atacuri, totul consta in educatie Cursuri sau mecanisme de educaţie de la copii, populatie de varsta a doua activa, respectiv vârsta a treia, cărora trebuie sa le castigam increderea", a declarat Dragoş Vlad, preşedinte Autoritatea pentru Digitalizarea României. O lege unică în lume, care priveşte inteligenţa artificială, a fost adoptată, ieri, de Parlamentul European. Noile norme interzic anumite utilizări ale inteligenței artificiale care amenință drepturile cetățenilor şi prevede ca imaginile și conținuturile de tip "deepfake" să fie etichetate clar ca atare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Tehnologie » Tot mai mulţi români, victime ale atacurilor cibernetice. Cele mai folosite metode ale hackerilor