Antena Meniu Search
x

Video UE a decis: impune un încărcător unic de smartphone. Măsura este o lovitură pentru Apple

Schimbări în domeniul tehnologiei, care îi vor afecta pe toţi europenii. Oficialii UE au stabilit introducerea încărcătorului universal pentru toate dispozitivele mobile de pe continent. Şi asta până în 2024. Analiştii comentează mişcarea drept o lovitură grea pentru gigantul american Apple. Compania s-a opus hotărât noilor reglementări, motivând că acestea ar veni ca o piedică în calea inovației și ar destabiliza economia. 

de Redactia Observator

la 08.06.2022, 14:42

Vezi și

Măsura înseamnă că toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor mai putea folosi doar cablul USB comun de tip C pentru încărcarea dispozitivelor electronice portabile și reîncărcabile de dimensiuni mici și medii. "Consumatorii vor fi principalii beneficiari, desigur. În urma deciziei, ei vor avea posibilitatea de a-și cumpăra un dispozitiv nou cu sau fără o sursă externă de alimentare ori cablu", spune Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă.

Un singur încărcător se va potrivi la toate telefoanele şi alte dispozitive

Planul include 15 tipuri de dispozitive, precum telefoane mobile, tablete, cititoare de cărți electronice, căști, camere digitale, console pentru jocuri video și boxe portabile. Laptopurile sunt, de asemenea, incluse, însă producătorii vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a face modificările. Țările Uniunii au timp să se conformeze noilor reguli până în toamna anului 2024.

Probleme pentru Apple. Compania s-a opus vehement 

Compania americană Apple, care folosește un port de tip Lightning, s-a opus vehement acestei decizii. Reprezentanţii gigantului tehnologic spun că inițiativa este o piedică care ar sufoca evoluția tehnologică și ar afecta economia. Însă, în ciuda obiecțiilor, Apple va fi nevoit să se conformeze. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piață înainte de data aplicării. "Dacă în doi ani Apple dorește să-și mai comercializeze produsele în cadrul pieței noastre interne, va trebui să respecte regulile noastre, iar dispozitivele lor vor trebui dotate cu porturi USB-C. Deci, aceasta este o regulă obligatorie pentru toți", a declarat Alex Agius Saliba, membru al Parlamentului European. 

UE estimează că încărcătoarele aruncate sau neutilizate generează 11 mii de tone de deșeuri electronice în Europa, în fiecare an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Tehnologie » UE a decis: impune un încărcător unic de smartphone. Măsura este o lovitură pentru Apple