Video Reciclare "din mers", la Iaşi. Un tramvai cândva scos din uz a primit o nouă misiune: curăţă oraşul de deşeurile electrice
Iniţiativă inedită şi lăudabilă la Iași, pentru a încuraja reciclarea deșeurilor electronice. Un tramvai circulă pe străzile din oraș și adună toate electrocasnicele și electronicele de care ieșenii nu mai au nevoie. În plus, chiar şi mijlocul de transport este unul reciclat, iar la nevoie angajații de la salubritate merg și la domiciliul oamenilor pentru a ridica obiectele.
Un tramvai cu o misiune importantă și precisă: să adune cât mai multe deșeuri electronice și electrice. Ieșeanul din imagini a venit încă de la prima oră la capăt de linie pentru a scăpa de un aspirator stricat, pe care îl ţine în casă de şase luni. "E vechi, e folosit. Am luat altul nou și ăsta îl predau la reciclare".
Tramvaiul circulă și pentru a le atrage atenția ieșenilor cu privire la importanța reciclării acestui tip de deșeuri. Uneori, însă, românii se lasă greu convinși. Un trecător curios se întreabă pentru cine este tramvaiul, iar când află că e destinat deşeurilor electronice şi că acestea trebuie aduse de oameni, oftează: "Aa ... Să le aducem aici." Mărturiseşte că dacă are electrocasnice stricate, uzate, le lasă la gunoier.
Tramvaiul, cândva scos din uz, a primit o nouă misiune
Inclusiv garnitura de tramvai este una reciclată. Era un tramvai vechi, care fusese scos din uz. "Şi primul vagon al tramvaiului reciclării a fost modificat. Arată astfel acum. Găsim aici materiale informative și tot aici pot să vină grupuri de copii, spre exemplu, iar atunci un angajat de la salubritate le explică de ce este important să reciclăm aceste deșeuri", arată Clara Mihociu, reporter Observator.
5% din totalul deșeurilor sunt electronice și electrice
"Toate aparaturile pe care le au în casă şi nu le mai servesc la nimic să le aducă și să le lase pe peroane", îndeamnă Cătălin Neculau, director Salubris Iași. 5% din totalul deșeurilor produse la nivel global sunt deșeuri electronice și electrice. Potrivit statisticilor, România reciclează doar 5% din aceste deșeuri, în condițiile în care ar trebui să reciclăm peste 65% din ele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰