Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Bienala Art Encounters 2023, cel mai mare festival de artă contemporană organizat vreodată în România. "Îţi dă o nouă perspectivăîţi dă o nouă perspectivă" 

Un tramvai stăpânit de fluturi negri, un castel închis de aproape două decenii și o veche hală industrială. Acestea sunt doar câteva din spațiile expoziţionale inedite în care se desfășoară cel mai mare festival de artă contemporană organizat vreodată în România. Un eveniment care aduce la Timișoara, Capitală Culturală Europeană, lucrarile a 60 de artişti români și internaționali. 

de Iulia Pop

la 26.05.2023 , 21:21

"Te conduce spre diverse noi tipuri de cunoaștere, îţi dă o nouă perspectivă." 

O nouă perspectivă asupra orașului, artei și tehnologiei. Asta îşi propune a cincea ediție a Bienalei Art Encounters, unul din cele mai mari proiecte culturale din Europa de Est. Inclusiv spațiile de expunere sunt atipice. Unul dintre ele este Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara. Situat în centrul orașului, stă de 17 ani cu porțile ferecate, fie din cauza birocrației, fie a banilor.

Iulia Pop, reporter Observator: "Sala de Marmură a Castelului Huniade nu a mai văzut vizitatori de mai bine de două decenii. Acum găzduieşte lucrări apreciate ale unor artişti din România, Moldova, Ungaria, Serbia sau India. Două dintre ele chiar folosesc inteligenţa artificială."

Vezi și

Castelul Huniade din Timişoara este parţial în renovare de ani mulţi. Ca să fie redeschis total și permanent, este nevoie 40 de milioane de euro. Jumătate din bani au fost obţinuţi deja prin diverse finanțări.

Pe acelaşi subiect

Turist: "E o minune care sperăm să țină mai mult. Veneam aici acum 40 de ani, cu fiica mea, de multe ori, şi avem o nostaligie, acum copiii ei i-am adus să vedem."

În altă parte a Timişoarei, un tramvai vechi așteaptă să plece într-o altfel de călătorie.

Expoziții în spații inedite

Iulia Pop, reporter Observator: "Mii de fluturi negri au invadat un tramvai, un alt spaţiu expoziţional total atipic. Știu şi văd că sunt de carton, dar senzaţia pe care mi-o dau este că în orice moment vor începe să zboare."

Diana Marincu, director artistic: "E un tramvai turistic în care lucrarea lui Carlos Amorales, Black Cloud, a acaparat intregul interior al tramvaiului, vorbeşte despre migraţie."

Lucrarea este inspirată de lunga migraţie anuală, de 4.000 de km, din America de Nord către Mexic, a fluturelui monarh. Anul acesta, în premieră, cel mai mare festival de artă contemporană din România se extinde și cuprinde și Bucureștiul. Aceeași lucrare poate fi admirată la Muzeul de Artă Contemporană din Capitală. 

Înapoi la Timişoara, unde ineditele galerii de artă improvizate ne surprind din nou...

Iulia Pop, reporter Observator: "Vechea hală a unei fabrici comuniste a fost transformată într-un spaţiu contemporan. 50.000 de euro au costat lucrările care i-au schimbat destinul."

Piesa centrală captează atenția încă de la intrare.

Nicoleta Băltățeanu, mediator cultural: "E o instalaţie cu foarte multe telefoane conectate prin GPS la sateliţi, la foarte mulţi sateliţi, iar prin aplicatia Sky Map se poate determina poziţia acestora în relaţie cu stelele. Cum ai reacţionat prima dată cand ai ajuns aici? Şi ai avut senzatia asta... Am rămas impietrită."

În total, alături de locurile convenționale, bienala este prezentă și în 15 spații inedite. Timișoara rămâne un mare muzeu de artă până în iulie și găzduiește lucrarările a 60 de artiști din țară și străinătate. Ediţia de anul trecut a avut peste 10.000 de vizitatori.  

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Travel » Bienala Art Encounters 2023, cel mai mare festival de artă contemporană organizat vreodată în România. "Îţi dă o nouă perspectivăîţi dă o nouă perspectivă"