Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Bisericile din Occident, transformate în baruri și hoteluri. Lăcașele de cult golite de enoriași, greu de întreținut pentru primării

În locuri în care secole la rând s-au auzit rugăciuni, iar în aer a plutit mirosul de tămâie, azi răsună muzica de club sau uralele celor care îşi susţin favoriţii. Bisericile din Vestul Europei se transformă încet şi sigur în hoteluri, discoteci sau săli pentru competiţii sportive. Motivele? Primăriile se plâng că nu au bani pentru întreţinerea clădirilor, iar numărul credincioşilor e din ce în ce mai mic.

de Redactia Observator

la 22.06.2023 , 22:41

Aceşti alpinişti fac ultimele pregătiri înaintea de marea inaugurare a unui club. Spaţiul e cel puţin original: secole la rând, în Biserica Sfântului Anton din Bruxelles s-au auzit rugile credincioşilor. În ultimii doi ani, lăcaşul de cult a fost recondiţionat cu un milion de euro şi va fi transformat în loc de distracţie. 

Kyril Wittouck, fondator club de alpinism: "Este o premieră în Belgia și nu există prea multe locuri similare altundeva. Clădirea oferă o mulțime de avantaje. În primul rând înălțimea ei, avem un perete de cățărat înalt de 19 metri."

Din Germania până în Italia, tot mai multe clădiri considerate odinioară sacre primesc o nouă destinaţie, cât se poate laică. În regiunea Flandra, din Belgia, de exemplu, media este de şase biserici în fiecare oraş. Dar numărul credincioşilor este atât de mic încât abia ar umple doar una.

Vezi și

Johan Bonny, Episcop de Anvers: "Când trebuie să aducem împreună rămășițele diferitelor comunități într-o nouă parohie, există o pierdere a participării. Și asta este dureros. Nu o voi ascunde. Pe de altă parte, nu este posibilă întoarcerea în trecut."

O decizie dificilă

În Mechelen, o biserică franciscană de la 1863 a devenit hotel de lux în 2009. Doar câteva detalii mai amintesc de vechea destinaţie a locului. 

Bart Somers, primar Mechelen: "Avem un hotel (într-una dintre biserici, n.red.). Oamenii dorm în biserică, poate fac sex acolo. Deci, îţi poţi pune întrebarea dacă este o idee bună, din punct de vedere etic, să faci un hotel într-o biserică. Eu nu prea am semne de întrebare." 

În România, bisericile evanghelice din zona Braşovului sunt trezite la viaţă de un festival de muzică, iar publicul descoperă astfel monumente de o uriaşă valoare culturală. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Travel » Bisericile din Occident, transformate în baruri și hoteluri. Lăcașele de cult golite de enoriași, greu de întreținut pentru primării