Antena Meniu Search
x

Când apare aurora boreală în 2024. Perioadele ideale pentru vacanţele în ţările nordice

Românii, dar şi locuitorii din alte state vecine au avut posibilitatea de a admira, zilele trecute, un fenomen rar întâlnit în zona noastră, respectiv efectul a ceea ce se numeşte o auroră boreală, aşa că ne-am gândit că ar fi interesant să aflăm mai multe detalii despre acest fenomen.

de Redactia Observator

la 07.11.2023, 09:01

Aurora Boreală este considerată un fenomen extrem de spectaculos
Aurora Boreală este considerată un fenomen extrem de spectaculos - Profimedia
  • Aurora boreală este considerată un fenomen extrem de spectaculos.

Aurora boreală este fenomenul optic ce constă într-o strălucire intensă pe cerul nocturn. Fenomenul este asimilat, în general, cu proximitatea zonelor polare, aşa că a fost spectaculos să putem observa un astfel de fenomen din România, dar şi din alte ţări din zonă precum Ungaria, Ucraina sau Bulgaria.

Este rar întâlnit să putem observa un astfel de fenomen din ţările amintite. Iar fenomenul este, de obicei, plin de însemnătate, mai ales că în cazul de faţă am avut parte de o "auroră roşiatică" sau "sângerie". Legenda spune că un astfel de fenomen prevesteşte momente grave din istorie precum moartea lui Iulius Cezar sau Războiul civil american.

Când apare aurora boreală în 2024

De cele mai multe ori, aurora boreală apare în două perioade distincte ale anului. Este vorba despre perioada lunilor septembrie-octombrie şi cea a lunilor martie-aprilie. Asta înseamnă că am mai avea de aşteptat, în principiu, până la primăvară pentru a putea vedea efectele acestui fenomen spectaculos.

Pe acelaşi subiect

Spunem în principiu pentru că există posibilitatea ca doritorii încă să mai vadă efectele aurorei boreale în regiunie mai apropiate de zonele polare.

Ţări din care se poate vedea aurora boreală

Există numeroase ţări din care se poate vedea, mai des sau mai rar, efectele fenomenului denumit aurora boreală. Totuşi, cele mai mari şanse de a vedea aurore boreale le au cei care trăiesc sau merg în ţări precum Finlanda, Norvegia, Islanda, Suedia ori Canada.

În aceste ţări există zone unde aţi putea vedea aurore boreale chiar din septembrie până în aprilie, pentru că, practic, vorbim despre nopţi lungi sau chiar nesfârşite.

Cât costă o vacanţă pentru cei care vor să admire aurora boreală

Câteva zone extrem de frecventate de turişti pentru a putea vedea aurora boreală sunt Laponia, din Finlanda, Parcul Naţional Abisko, din Suedia, sau Tromso ori Insulele Lofoten, din Norvegia. Pentru a ajunge în aceste zone nu este deloc ieftin.

Agenţiile de turism oferă diferite pachete distincte, în funcţie de zonă şi perioadă. De exemplu, un circuit ce ar cuprinde vânătoarea de aurore boreale în Laponia (Finlanda) costă undeva între 1.300 şi 1.900 de euro de persoană, cu cinci nopţi de cazare şi un program obositor, dar deosebit de spectaculos.

Un circuit similar, dar în Norvegia, poate costa până la 1.600 de euro, pentru doar trei nopţi de cazare, iar un circuit similar, dar în Islanda, poate costa tot aproximativ 1.600 de euro, cu patru nopţi de cazare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Travel » Când apare aurora boreală în 2024. Perioadele ideale pentru vacanţele în ţările nordice