Antena Meniu Search
x

De ce Aurora Boreală s-a văzut din România. Explicaţia pentru fenomenul care a "înroşit" cerul

Aurora boreală a fost vizibilă dumincă seară din mai multe zone ale României. Fenomenul care a generat o lumină roşie este rezultatul activităţii solare intense din ultimele două-trei zile.

de Redactia Observator

la 06.11.2023, 13:22

Aurora boreală, care a putut fi văzută duminică seara în mai multe locuri din ţară, se datorează activităţii solare intense din ultimele două-trei zile, a declarat, pentru Agerpres, coordonatorul Observatorului Astronomic ''Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, muzeograful Adrian Şonka.

Aurora boreală s-a văzut din întreaga Europă, determinată de activitatea solară intensă

El a menţionat că fenomenul a putut fi observat înspre nord, sub forma unor lumini de culoare roşie. Acestea s-au văzut din întreaga Europă, precum şi din America de Nord şi au fost determinate de activitatea solară intensă din ultimele zile şi ejecţia de masă coronală îndreptată spre Pământ.

"Au fost două erupţii mari pe Soare, acum două şi trei zile. Ele au ajuns ieri la Pământ, în aceeaşi zi, dar nu la aceeaşi oră şi au contribuit la deformarea câmpului magnetic al Pământului, care a lăsat să intre materie în plus în atmosferă şi nu în locurile obişnuite, ci aici, mai jos, ca latitudine. (...) Aurorele se văd în fiecare zi, dacă te afli unde trebuie, adică în apropierea polilor magnetici ai Pământului, pentru că acolo intră materia aruncată de Soare în spaţiu, în atmosferă. Dar, uneori, când avem erupţii puternice, materialul acesta de la Soare poate să intre şi la latitudini mai joase. Şi din cauza aceasta s-au văzut de la noi, acum, pentru că s-au produs erupţii puternice pe Soare, acum două şi trei zile. Este ceva deosebit prin faptul că se văd de la noi", a precizat Adrian Şonka.

Pe acelaşi subiect

El a menţionat că, deşi se cunosc momentele în care se produs erupţii solare, nu se poate anticipa când vor putea fi observate aurore boreale mai intense. Un astfel de fenomen a mai avut loc în luna aprilie. De asemenea, o aurora boreală mai intensă a putut fi observată în noiembrie 2015.

"Cei care observă Soarele ştiu când se produce o erupţie pe Soare, ştiu ce viteză are erupţia prin spaţiul cosmic, ştiu când ajunge la pământ şi spun: 'Vedeţi că în noaptea aceasta s-ar putea să se vadă aurore boreale mai intense'. Avem predicţii de genul acesta, dar e greu să le spui oamenilor în fiecare seară: 'Vezi că e o auroră; ar putea să fie...' pentru că e mai greu să calculezi efectul lor în atmosferă decât să ştii când ajung. Noi ştim când ajung la Pământ, dar ne e greu să spunem ce o să se vadă de la sol. Ultima dată a fost o alertă în aprilie, anul acesta. Nu ştiu ca oamenii să o fi văzut, dar nu a fost atât de intens vizibilă aurora de la noi. Ultimul an în care s-a văzut aproape la fel de bine, dar nu chiar, a fost prin noiembrie 2015. Şi în 2003 a mai fost. Sunt destul de rar vizibile de la noi", a spus Adrian Şonka.

"Aurorele boreale şi australe sunt explicate de sute de ani"

El a exclus ipoteza unei legături între aurora boreală şi programul HAARP al Universităţii Fairbanks din Alaska, care a desfăşurat o cercetare în perioada 4-7 noiembrie.

"Nu există nicio legătură. Aurorele boreale şi australe sunt explicate de sute de ani. Se potriveşte ce vedem pe Soare cu ce se întâmplă pe Pământ. Şi oricine care spune că ar fi altceva, nu cunoaşte, nu ştie şi nu are ce face. Nu poţi cu un experiment făcut într-un loc anume să faci ca tot globul pământesc să vadă lumini pe cer. Este imposibil din punct de vedere tehnic aşa ceva", a spus Adrian Şonka. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Veţi mai comanda de pe Shein şi Temu dacă vor creşte taxele?
Observator » Evenimente » De ce Aurora Boreală s-a văzut din România. Explicaţia pentru fenomenul care a "înroşit" cerul