Antena Meniu Search
x

Video Aurora boreală, fenomenul inedit care s-a văzut în România, s-ar putea repeta peste două zile. Astronomii au o explicaţie periculoasă pentru apariţia sa pe cer

Aurora boreală care a uimit aseară România are o explicaţie periculoasă. Cerul s-a înroşit din cauza unor explozii solare puternice. Astronomii se aşteaptă la un bonus - fenomenul s-ar putea repeta peste două zile. 

de Redactia Observator

la 06.11.2023, 20:42

Vezi și

Aurora boreala, specifică ţărilor din apropierea Cercului Polar, a colorat aseară cerul în roşu aprins. Fenomenul inedit i-a surprins şi pe astronomi, care şi-au dat seama că sunt martorii unui eveniment neobişnuit. Specialiştii s-au grăbit să îi liniştească pe cei care au văzut un semn rău în asta.

Aurora boreală, fenomenul inedit care s-a văzut în România, s-ar putea repeta peste două zile

Andrei Juravle, Vicepresedinte Societatea Româna de Astronomie Culturală: La noi, în România se întâmplă foarte rar fiind foarte jos, dar nu este nimic de speriat. Am rămas absolut impresionat, am fugit repede după cameră să surprind şi pe poze. Văzând-o de la noi, a fost absolut spectaculoasă.  

Reţelele sociale s-au umplut de fotografii şi filmări spectaculoase făcute în toate colţurile României, din Satu Mare până în Tulcea. 

Pe acelaşi subiect

Aurora boreală l-a scos aseară din casă şi pe Ştefan Coţ, un fotograf din Cluj-Napoca, pasionat de astronomie. De cum a văzut-o, şi-a luat camera foto şi plecat din oraş, ca să imortalizeze fenomenul inedit. 

Stefan Coț -  Observatorul Astronomic Mobil: Din Cluj nu am avut nicio şansă, aşa că am laut-o afară din oraş, spre Chineteni, ca sa am un cadru de poveste. Îmi făceam planuri să merg în Norvegia să o văd. Se vedea ca o dungă roşie, ca un nor. 

Cu o intensitate mai scăzută, fenomenul a putut fi observat şi în Capitală, Ialomiţa sau Brăila. Aurora boreală apare când particule provenite din furtuni solare ajung pe Pământ şi sunt atrase în câmpul magnetic al Terrei. Interacţiunea cu oxigenul duce la apariţia luminilor roşii, în timp ce azotul colorează cerul în galben şi verde.

Adrian Bâlbă - doctor în științe: Lumina s-a vazut printr-un travers de atmosfera mai groasa in zona noastra si tangential care retine culoarea albastra si lasa sa treaca culoarea rosie si din cauza asta aurorele, acolo unde strabat mai mult aer sunt rosiatice.

Liviu Mircea - astronom: Sursa fenomenului din data de 6, este o regiune activă solară  unde probabil au avut loc erupţii de masă solară, emisii de radiaţii şi de particule. S-ar putea şi în seara asta, dar fenomenul estompat, dar în data de 8 se asteapta un maxim.

Aurora boreală a provocat uimire şi în Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi Marea Britanie. Undele spectaculoase de lumină au coborât atât de mult încât fenomenul a putut fi observat şi în Grecia. Din aer, aurora s-a văzut şi mai spectaculos. Un pilot a fotorgafiat-o deasupra Budapestei. În România, aurora boreală a fost vizibilă ultima dată acum opt ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Aurora boreală, fenomenul inedit care s-a văzut în România, s-ar putea repeta peste două zile. Astronomii au o explicaţie periculoasă pentru apariţia sa pe cer