Antena Meniu Search
x

Cu ce bani să mergi în Turcia. Ce monede se folosesc în Istanbul şi în staţiunile de la Mediterană

Tot mai mulţi români aleg să-şi petreacă vacanţele în străinătate şi, din diferite motive, financiare sau altele, cele mai apreciate destinaţii sunt cele mai apropiate. Atunci când vorbim despre Turcia, românii aleg atât staţiunile de la Marea Mediterană dar şi Istanbul, cel mai mare oraş întins pe două continente.

de Redactia Observator

la 14.06.2024 , 16:29

Cu ce bani să mergi în Turcia
Cu ce bani să mergi în Turcia - Profimedia

Românii care doresc să viziteze Turcia, au acum  un motiv de bucurie. Călătoria la vecinii turci este acum mult mai simplă şi acest lucru se datorează faptul că autorităţile de la Ankara au decis că românii nu mai au nevoie de paşaport ca să le treacă graniţele. 

Recep Tayyip Erdoğan a semnat decretul prin care românii vor putea merge în Turcia doar pe baza buletinului, fără viză. Decizia a fost luată, după ce premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită oficială în Ankara, a avut o întâlnire cu preşedintele turc.

Lira turcească este moneda oficială a Turciei

Articolul continuă după reclamă

Turcia nu face parte din Europa și are moneda ei, lira turcească. Codul monedei este TL sau TRY. Prin urmare, TRY este cunoscută și ca noua liră turcească. Bancnotele în lire turcești sunt disponibile în 5, 10, 20, 50, 100 și 200 de valori, iar fiecare bancnotă are culori diferite. În mod similar, monedele sunt disponibile în 5, 10, 25 și 50 de valori, cunoscute sub numele de kurus. În sfârșit, există o monedă de 1 liră.

Pe acelaşi subiect

Curs valutar. Cât costă o litră turcească în lei sau în euro

Potrivit cursului valutar, o liră turcească este 0.14 RON, respectiv 0.029 EURO. În Turcia sunt multe restaurante, hoteluri, magazine și chiar taximetriști care acceptă plata în dolari sau euro.

Ce bani se folosesc în Istanbul

Dacă vorbim în general despre cea mai sigură și mai ușoară modalitate de a cheltui bani este prin cardul de credit fără îndoială. Dar acest lucru este puțin diferit în Turcia, deoarece trebuie să aveți bani în buzunar pentru a cheltui în Istanbul. O gamă foarte largă de hoteluri și restaurante acceptă carduri de credit, dar de obicei oferă o reducere la plățile în numerar. Puteți obține și această reducere specială. Mai mult decât atât, uneori este nevoie de numerar că dacă vrei să călătoreşti cu mijloacele de transport în comun, ei acceptă doar numerar. Numerarul poate ajuta și pentru bacșișul în Istanbul. Vânzătorii ambulanți acceptă doar numerar.

Plata cu cardul în Istanbul şi în staţiuni

Plățile contactless sau cu cardul sunt acceptate pe scară largă în Istanbul. Dacă aveți un card Visa sau Master, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la plata cu cardul. Dar s-ar putea să întâmpinați probleme la plata unor sume mai mici printr-un card din cauza limitei primare. De exemplu, dacă cumpărați gustări și băuturi, s-ar putea să nu accepte carduri din cauza cantității reduse de automate de plată nu vă pot debita, așa că în acest caz, trebuie să aveți numerar în buzunar. În caz contrar, cardurile sunt cea mai sigură modalitate de a cheltui bani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 13 voturi
Întrebarea zilei
Aveţi condiţii la locul de muncă pe timp de caniculă?
Observator » Travel » Cu ce bani să mergi în Turcia. Ce monede se folosesc în Istanbul şi în staţiunile de la Mediterană