Antena Meniu Search
x

Video După 10 ani de "furat meserie" în Grecia, Maria şi-a deschis propria afacere şi i-a cucerit pe turiştii din Skiathos. Are şi mulţi clienţi români

Peste un milion de români merg în fiecare an în vacanţa de vară în Grecia. Sunt atraşi de peisaje, de apa mării, dar şi de mâncarea delicioasă. Pe forumuri specializate dezbat apoi preţurile preparatelor. Concluzia? Tarifele sunt mai mari decât anii trecuţi, dar cum pofta de peşte sau fructe de mare a rămas la fel, nota de plată de la tavernă e uitată repede. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 28.06.2023, 20:38

Vezi și

Maria locuieşte în Skiathos de mai bine de 20 de ani. În 2013, a cumpărat restaurantul unde a lucrat, iar acum serveşte zilnic cu preparate mediteraneene zeci de turişti, cei mai mulţi dintre ei, români. A majorat preţurile faţă de anii trecuţi, pentru că şi furnizorii cer cu 30-35% mai mult pentru marfa lor. Totuşi, crede că tarifele sunt în continuare rezonabile. 

Maria Capra, proprietar restaurant în Skiathos: La mine, un meniu de peşte se poate mânca la 47 de euro, un meniu de carne, spre exemplu, ajunge undeva până în 40 de euro şi de acolo se pot sătura doi adulţi şi doi copii sigur. Românii noştri vin din ce în ce mai mulţi. 

Iar asta pentru că le place ca în concediu să guste din cât mai multe feluri tradiţionale greceşti. Mulţi dintre ei le postează apoi pe reţelele sociale sau pe forumuri, unde discută şi despre cât i-a costat festinul. Dan spune "O cafea, un capuccino, o bere şi două ape, 14 euro. Cu această privelişte, merită, nu? S-a stat şi pe şezlong cu umbrelă, în aceiaşi bani''. Şi Alex e mulţumit de ce a găsit în Thassos. "Mâncare delicioasă, tot ce se vede e undeva la 30 de euro. Ne-am săturat două persoane". În schimb Tudor e revoltat: "Calamarul ăla nu a văzut apele greceşti. Importat din Africa, congelat de doi ani". Inevitabil, compară şi preţurile din diferite taverne cu cele din România. 

Turiștii compară prețurile din Grecia cu cele din România

Pe acelaşi subiect

Dan Drăgan, reprezentant Forum Grecia: În general, vedem pe comunităţile noastre că se fac multe comparaţii între notele de plată din Grecia şi cele din România. Probabil că sunt asemănătoare sau mai mari în România. Recomandările noastre sunt ca turiştii să comande patru feluri de mâncare şi să guste fiecare din fiecare fel de mâncare. 

Întorşi acasă, cei mai mulţi români tânjesc după gustul vacanţei şi caută restaurante cu specific grecesc. 

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Indiferent de preţuri, românii adoră mâncarea grecească. De la tradiţionalele fructe de mare, la reţetele mediteranene cu brânzeturi fine. La fel ca pe insule. 

Cristian Turlacu, chef restaurant grecesc: Au venit clienţi care au cerut peşti pe care i-au mâncat în Grecia, specific, noi i-am comandat şi i-am servit. Restaurantul este full. Preţurile sunt undeva între 15-20 de euro de persoană, o masă copioasă cu starter şi fel principal. 

Specialiştii în turism au câteva recomandări pentru a descoperi taverne cu mâncare foarte bună, dar la preţuri mai mici

Traian Bădulescu, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România: Sunt anumite zone în Grecia accesate mai mult de turiştii greci, de către localnici şi în aceste zone preţurile pot fi mai mici. Le recomand turiştilor să apeleze cu încredere şi la hotel, în cazul în care are servicii de masă, eventual să ia cazare cu mic dejun şi poate demi-pensiune. 

Grecia ocupă primul loc în destinaţiile românilor. Turiştii care au ajuns în această ţară în ultimii 5 ani apreciază mai ales curăţenia, raportul preţ-calitate, plajele şi calitatea serviciilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Travel » După 10 ani de "furat meserie" în Grecia, Maria şi-a deschis propria afacere şi i-a cucerit pe turiştii din Skiathos. Are şi mulţi clienţi români