Video "E Raiul pe Pământ". Locul din România care i-a cucerit pe turiştii străini. Reacţia unor olandezi
Se împlinesc 104 ani de când Bucovina, plai cu flori, s-a unit cu ţara. Când spui Bucovina, spui păduri seculare, mănăstiri şi cetăţi pline de istorie, preparate delicioase şi bucuria de a primi oaspeţi. La ceas de sărbătoare, frumoasa regiune ne arată tuturor de ce turiştii care au fost o dată aici revin din nou şi din nou.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"Sună clopotele a sărbătoare, de la Putna până pe Rarău. Bucovina-i veşnică, nu moare, fiindcă o ţine în mână Dumnezeu", recită Axentoi Liliana, administrator pensiune. Sunt versuri dedicate unui tărâm plin de istorie şi frumuseţe. Dar cea mai mare avuţie a frumoasei Bucovina sunt oamenii.
Mitul românilor ospitalieri pare că s-a născut în Bucovina
"Mulţumirea de a primi oaspeţi, de a-i face să se simtă bine, să fie fericiţi, să se bucure de tot ce le putem oferi. Pentru mine, e Raiul pe Pământ. Mândră ... De ce? Pentru că am de toate aici!", spune Axentoi Liliana, administrator pensiune. Aici pare că s-a născut mitul că românii sunt opsitalieri. Tradiţiile şi meşteşugurile străbunilor sunt arătate turiştilor cu mândrie.
"Suntem la casa mică, unde avem câteva elemente tradiţionale de suflet. Aveţi aici potcoava care este norocul casei, iar pe colţ veţi găsi un tub de cartuş bătut în grindă", arată Ciprian Savin, administrator pensiune.
- "Căile Fermecate Române". Cel mai frumos drum de fier din nordul României leagă Bucovina de Ardeal prin gări...
- Satul unde nu există competiţie între proprietarii de pensiuni. Cum împart locurile de cazare. "Aşa ne înţelegem"
- Vacanţă la all inclusive în inima Bucovinei. Turiştii sunt aşteptaţi în număr mare să petreacă minivacanța...
Reacţia turiştilor străini, veniţi în vacanţă în România
Pentru străini, locul e magic. "Este frumos! Oamenii sunt foarte prietenoşi şi deschişi şi, deseori, dacă noi nu înţelegem limba, ne înţelegem prin sentimente şi simţuri. Asta e minunat! Mâncarea este minunată, mâncarea locală", mărturisesc turişti din Olanda.
Dragostea de Bucovina chiar trece prin stomac. "Hribi cu smântână, ciulama, o tochitură bună, friptură de porc. Majoritatea preparatelor sunt naturale. Cine vine trebuie să se simtă ca şi la bunica", mai spune Axentoi Liliana, administrator pensiune.
28 noiembrie 1918 este data la care Bucovina s-a întors la patria-mamă, după aproape un secol şi jumătate de ocupaţie hasburgică. "Aparţine spaţiul românesc o bucată de teritoriu cu valori culturate, etnice şi naţionale distincte care face ca România noastră să fie un pic mai bogată, un pic mai frumoasă", crede Radu Florian Bruja, Conf. univ. Dr. Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava.
Bucovina înseamnă şi spiritualitate. Mănăstirile sunt deja cunoscute în lume, iar Voroneţul, monument UNESCO supranumit şi Capela Sixtină a Estului, este una dintre emblemele acestui loc unic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰