Antena Meniu Search
x

Video La 4 ore cu maşina de Capitală, un loc neaşteptat îi uimeşte pe turişti. Ce pot face oamenii aici de Crăciun şi Revelion

Crăciunul în Delta Dunării poate părea o alegere cel puţin exotică. Dar chiar şi iarna, cel mai nou pământ de pe continent ascunde multe frumuseţi: tradiţii lipoveneşti, plimbări cu barca şi o linişte binecuvântată. Tot aici, turiştii pot mânca bunătăţi ca bogaţii lumii: un chef care a gătit pentru Bill Gates şi alţi magnaţi pregăteşte bunătăţi sofisticate pentru masa festivă.  

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 01.11.2023, 22:38

Vezi și

Berlusconi, Bill Gates sau Abramovici. Sunt doar câteva dintre celebrităţile care au gustat din deliciile făcute de Vasile Bold. A lucrat din 1997 până anul trecut pe Coasta de Smarald, paradisul magnaţilor din Italia. Yachturile bogaţilor stăteau la coadă în faţa restaurantului în care făcea artă.

Meniu de Crăciun în Delta Dunării

Îl găsim azi tot în bucătărie, în Jurilovca, unde pregăteşte meniul de Crăciun. "Aici avem şalăul, îi scoatem solzii până ajunge aşa după care el se trage în această făină fină cu puţină sare, un cartofior care să ne ajute să rămână deschis. Acest preparat este cu totul deosebit. L-am gătit pentru Berlusconi, Bill Gates, Abramovici, efectiv, aceşti magnaţi, le-am gătit de atâtea ori", arată Vasile Bold, bucătar.

Creveţii asezonaţi cu cocos sunt cei mai căutaţi. De pe masa festivă, nu lipseşte nici platoul pescăresc. Desertul este, însă, piesa de rezistenţă. "Tarte Tartain. Mai mult, acest desert ne-a făcut într-o lună de zile faimoşi în tot judeţul când am deschise", adaugă Vasile Bold, bucătar. 

Pe acelaşi subiect

În pachetul de sărbători sunt incluse şi plimbările cu barca pe canale. Costă între 70 şi 150 de lei, în funcţie de câte ore petreceţi pe apă. "Plimbrile cu bărcile pot fi făcute şi în extrasezon pentru că sunt acoperite şi nu aveţi grija frigului. Iar excursiile pot fi de două ore sau de întreaga zi", transmite Andreea Filip, reporter Observator.

"Putem face plimbări cu barca aici, în Laguna Razim-Sinoe. Vizitarea Capului Doloşman, care este singura faleză stâncoasă de pe teritoriul ţării noastre, deasupra fiind Cetatea Argam. Este o privelişte foarte frumoasă. Sunt foarte multe şanse să vedem cai sălbatici", spune Marius Potolea, proprietar pensiune.

Cât costă cazarea. Oferte Crăciun 2023

Pensiunile din Deltă pregătesc deja pachetele pentru turişti. Un sejur de trei nopţi costă 2.550 lei pentru doi adulţi, iar de Revelion cu o mie de lei în plus. Sunt adăugate câteva sute de lei pentru fiecare copil. În preţ, sunt incluse şi experienţe de neuitat.

"Pe lângă saunele tradiţionale, în Jurilovca, bineînţeles, trebuie să vii să faci o saună... Vor veni colindătorii, va veni Moş Crăciun. Vor fi momente cu ansambluri folclorice din Jurilovca, cântece lipoveneşti şi multe, multe alte surprize", spune Marius Potolea, proprietar pensiune.

Farmecul Deltei este veşnic, indiferent de anotimp. Tradiţiile lipoveneşti se împletesc cu liniştea locului ca niciunde altundeva. "Totul e schimbat. Ultima dată am fost acum 5 ani şi nu recunosc nimic", zice un turist. "Cel mai mult pescuitul şi plimbările cu barca, da. În ultimii ani, s-au schimbat o grămadă de lucruri aici. Portul, e prima oară când îl vizităm acum, după renovările astea", adaugă un bărbat.

Nu este nevoie de transport cu barca pentru a ajunge aici, Jurilovca este la doar o oră de Tulcea şi patru ore de București, de mers doar cu mașina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Travel » La 4 ore cu maşina de Capitală, un loc neaşteptat îi uimeşte pe turişti. Ce pot face oamenii aici de Crăciun şi Revelion