Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Locul din România pe care nimeni nu l-a explorat până acum în totalitate. Zona, un paradis turistic puţin cunoscut

Grote unice, dar puţin ştiute, natură sălbatică şi un strop de adrenalină. Asta descoperă cei care ajung în Cheile Galbenului din Gorj. Pe lângă deja celebra Peşteră a Muierilor, sunt poteci care duc în locuri spectaculoase, unele chiar rezervaţii ştiinţifice explorate de puţini turişti care iau stâncile la pas.

de Diana Speretoiu

la 25.07.2024 , 18:03

Un colţ de Rai. Asta îi aşteaptă, în Cheile Galbenului, pe iubitorii de drumeţii şi sporturi extreme. Dincolo de traseele de escaladă sau via ferrata, în zonă sunt multe locuri puţin explorate care aşteaptă să fie descoperite. 

Grote spectaculoase în Cheile Galbenului

Grota Corbului este un alt loc spectaculos din Cheile Galbenului, de care nu multă lume ştie. Deasupra Peşterii Muierilor, priveliştea e uimitoare. Următoarea oprire: Peştera Iedului, parte din complexul carstic Olteţ – Galbenul. O potecă abruptă te duce până la gura cavernei.

Vezi și

"Iată-ne ajunşi în faţa Peşterii Iedului. Accesul, după cum vedeţi, este destul de dificil. Vom fi nevoiţi să exersăm mersul piticului pe o porţiune destul de mare. Haideţi să vedem ce ne aşteaptă înăuntru", arată Diana Speretoiu, reporter Observator. Formaţiunile din calcar, formate în milioane de ani, oferă un tablou inedit. Nu se cunoaşte exact ce lungime are grota. Până acum, speologii au analizat amănunţit primii 300 de metri.

Pe acelaşi subiect

Grota a fost închisă în urmă cu câţiva ani după ce vizitatorii au vandalizat-o. Au plecat acasă cu bucăţi din stalactite şi stalagmite. În prezent, e arie naturală protejată şi nu e inclusă într-un circuit turistic.

"Prin aceste găuri subterane au trecut fie turişti, fie localnici. După cum şi Peştera Muierilor are legenda că adăpostea în vreme de restrişte locuitorii din zonă. Probabil tot aşa s-a ajuns şi acolo. E închisă efectiv cu gratii şi lacăt astfel încât să încercăm să conservăm cât mai mult din acest spaţiu", spune Gabriel Dan Chiriac, director club montan.

În total, peste 20 de trasee de via ferrata sunt disponibile pentru turiştii dornici de un strop de adrenalină până în vârful muntelui. Cea mai cunoscută peşteră din Chei este Peştera Muierilor, care atrage anual zeci de mii de vizitatori.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Travel » Locul din România pe care nimeni nu l-a explorat până acum în totalitate. Zona, un paradis turistic puţin cunoscut