Antena Meniu Search
x

Video Locul din România unde turiştii pot experimenta autenticitatea vieţii simple. Peisajele sunt parcă rupte din poveşti

Peisaje parcă rupte din poveşti în Hunedoara. Cât vezi cu ochii, numai păduri de conifere şi pajişti înflorite. Descoperim Ţinutul Pădurenilor, un loc unde oamenii şi-au păstrat cele mai vechi tradiţii şi obiceiuri, unde încă se mai aud cântece populare, dar şi legende străvechi. 

de Redactia Observator

la 03.09.2022, 14:17

Vezi și

Peste 600 de cântece populare din Ţinutul Pădurenilor au fost conservate într-un volum de către artistul Ioan Bocşa. O moştenire preţioasă pentru turişti şi generaţiile viitoare. 

Ioan Bocşa: Există o oarecare izolare din punct de vedere geografic şi asta contează în păstrarea autenticităţii folclorului local. Dar cred că nu ăsta este principalul motiv. Principalul motiv sunt oamenii. Oameni care, inclusiv tinerii, au dorinţa de a păstra şi de a duce mai departe valorile tradiţionale. 

Tot aici, în satele izolate din Hunedoara, turiştii sunt întâmpinaţi cu Dansul Căluşarilor, unul dintre cele mai importante dansuri tradiționale ale țării noastre. 

''Reprezintă jocul tinerilor din sat, dar am reuşit să-i strângem şi pe cei mai în vârstă şi pe cei mai mici împreună cu feciorii din sat şi să ducem tradiţia mai departe.'' 

Pe acelaşi subiect

"Este foarte frumos cu toţii să fim îmbrăcaţi în costume populare. Fiecare are costumul de la bunica, străbunica de minim 60, 80 de ani. Cel puţin în costumul meu a fost bunica mea îmbrăcată la nunta ei.''

Cântece populare şi legende străvechi

De altfel, nimeni nu pleacă din Ţinutul Pădurenilor fără se îmbrace costumul popular. Doar aşa poţi experimenta energia locului şi autenticitatea vieţii simple, din satul românesc. 

''De vreo doi ani vin pe aici şi mi-a plăcut foarte mult portul şi am zis că trebuie neapărat să-l îmbrac.'' 

Meleagurile hunedorene sunt împărţite în mai multe ţinuturi care se deosebesc între ele şi au un specific aparte. Este vorba de Ţara Zarandului, Ţara Haţegului, Ţinutul Pădurenilor, Valea Mureşului şi Valea Jiului, unde trăiesc de sute de ani, momârlanii, o comunitate restrânsă, bogată în tradiţii şi obiceiuri. Mai sunt denumiţi şi "urmaşii dacilor". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Travel » Locul din România unde turiştii pot experimenta autenticitatea vieţii simple. Peisajele sunt parcă rupte din poveşti