Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Locul din România unde turiştii pot experimenta autenticitatea vieţii simple. Peisajele sunt parcă rupte din poveşti

Peisaje parcă rupte din poveşti în Hunedoara. Cât vezi cu ochii, numai păduri de conifere şi pajişti înflorite. Descoperim Ţinutul Pădurenilor, un loc unde oamenii şi-au păstrat cele mai vechi tradiţii şi obiceiuri, unde încă se mai aud cântece populare, dar şi legende străvechi. 

de Redactia Observator

la 03.09.2022 , 14:17

Peste 600 de cântece populare din Ţinutul Pădurenilor au fost conservate într-un volum de către artistul Ioan Bocşa. O moştenire preţioasă pentru turişti şi generaţiile viitoare. 

Ioan Bocşa: Există o oarecare izolare din punct de vedere geografic şi asta contează în păstrarea autenticităţii folclorului local. Dar cred că nu ăsta este principalul motiv. Principalul motiv sunt oamenii. Oameni care, inclusiv tinerii, au dorinţa de a păstra şi de a duce mai departe valorile tradiţionale. 

Tot aici, în satele izolate din Hunedoara, turiştii sunt întâmpinaţi cu Dansul Căluşarilor, unul dintre cele mai importante dansuri tradiționale ale țării noastre. 

Vezi și

''Reprezintă jocul tinerilor din sat, dar am reuşit să-i strângem şi pe cei mai în vârstă şi pe cei mai mici împreună cu feciorii din sat şi să ducem tradiţia mai departe.'' 

Pe acelaşi subiect

"Este foarte frumos cu toţii să fim îmbrăcaţi în costume populare. Fiecare are costumul de la bunica, străbunica de minim 60, 80 de ani. Cel puţin în costumul meu a fost bunica mea îmbrăcată la nunta ei.''

Cântece populare şi legende străvechi

De altfel, nimeni nu pleacă din Ţinutul Pădurenilor fără se îmbrace costumul popular. Doar aşa poţi experimenta energia locului şi autenticitatea vieţii simple, din satul românesc. 

''De vreo doi ani vin pe aici şi mi-a plăcut foarte mult portul şi am zis că trebuie neapărat să-l îmbrac.'' 

Meleagurile hunedorene sunt împărţite în mai multe ţinuturi care se deosebesc între ele şi au un specific aparte. Este vorba de Ţara Zarandului, Ţara Haţegului, Ţinutul Pădurenilor, Valea Mureşului şi Valea Jiului, unde trăiesc de sute de ani, momârlanii, o comunitate restrânsă, bogată în tradiţii şi obiceiuri. Mai sunt denumiţi şi "urmaşii dacilor". 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Travel » Locul din România unde turiştii pot experimenta autenticitatea vieţii simple. Peisajele sunt parcă rupte din poveşti