Video O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
Aproape o mie de turişti s-au bucurat în acest weekend de prima ediţiei a Festivalului Bujorului de stepă, în curtea Castelului Calendar. Turiştii s-au delectat cu faimoasele preparate tradiţionale şi s-au bucurat de atelierele meşteşugarilor artizanali sau de tururi ghidate ale castelului. Iar seara oamenii au vizitat rezervaţia de bujori, unică în Europa, unde şi-au făcut poze cu frumoasele flori.
În acest an organizatorii şi-au propus să scoată în evidenţă atât frumuseţea bujorului de stepă, cât şi fascinanta poveste a Castelului Calendar.
Florin Moldovan, organizator: Festivalul aduce o sinergie de a celor două obiective cărora le-am alăturat alte elemente de identitate ce constă în gastronomie, producători, meşteri populari şi artizani
Meşter: Toate tablourile noastre sunt pictate pe coji de ouă, inclusiv acesta care reprezintă o parte din frumuseţea lanului de bujori.
Iar pe lângă ateliere, turiştii s-au bucurat şi de faimoasele mâncăruri tradiţionale specifice zonei.
Copil: Aici avem pâine toast cu untură de vită care este presărată cu sare, paprica şi ceapă.
Femeie: Ceva delicios, mâncam în copilărie pâine cu untură de porc şi cu ceapă.
Turiştii ajunşi la festival au vizitat şi faimosul Castel Ugron
Turiştii ajunşi la festival au vizitat şi faimosul Castel Ugron. Castelul din Zau de Câmpie a fost construit după principiile unui calendar. Are 365 de ferestre, câte zile sunt într-un an, 4 turnuri, la fel ca numărul de anotimpuri, 52 de camere, câte sunt săptămânile, 7 terase câte zile sunt într-o săptămână şi 12 holuri, câte sunt lunile anului.
Bărbat: Totul este minunat, mi-a plăcut tare, arată foarte bine, dar din păcate este părăsit şi arată jalnic.
Iar seara participanţii au avut ocazia să se fotografieze cu faimoşii bujori de stepă care au înflorit anul acesta mai repede. Rezervația botanică de la Zau de Câmpie este unică în Europa și este situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat, adică la peste 450 de metri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰