Antena Meniu Search
x

Curs valutar

O ţară din Balcani, considerată "Maldive de Europa", a devenit raiul expaţilor britanici care fug de taxele tot mai mari

Albania, cu ape cristaline și plajele "de aur", a câștigat titlul de Maldivele Europei. Țara din Balcani devine rapid una dintre cele mai populare destinații turistice din continent, iar numărul turiştilor străini a crescut cu 56% între 2019 și 2023, conform Organizației Mondiale a Turismului, scrie Daily Mail.

de Redactia Observator

la 15.02.2025 , 18:18

O ţară din Balcani, considerată "Maldive de Europa", a devenit raiul expaţilor britanici care fug de taxele tot mai mari Imagine ilustrativă - Shutterstock

Totuși, pentru unii, Albania nu este doar o destinaţie de vacanță, ci chiar o alegere pentru a locui permanent. Costul scăzut al vieții face din Albania o opțiune tot mai atractivă pentru pensionarii britanici, potrivit sursei citate.

Jennifer Stevens, redactor-șef la International Living, un ghid pentru pensionari și investitori din străinătate, afirmă: „Albania nu este încă pe radarul principal pentru mulți, dar ar trebui să fie. Este frumoasă, pentru început, cu o coastă care rivalizează (mulți spun că o depășește) pe cea a Italiei sau Croației. Iar valoarea în ceea ce privește costul vieții este extraordinară.”

În același timp, echipa de experți de la Magic Towns, un ghid pentru relocarea în Albania, spune că „primește solicitări din partea rezidenților britanici” aproape zilnic. „Accesibilitatea, vremea bună în general, calitatea vieții și impozitele extrem de scăzute sunt foarte atractive pentru expați, iar în ultimele luni, în mod special pentru cetățenii britanici – impresia noastră este că acest fenomen este legat de temerile privind impozitele crescute din Marea Britanie”.

Articolul continuă după reclamă

Pentru pensionarii britanici dornici să se mute aici există chiar şi o viză specială. William Cooper, director de marketing la firma de expatriați William Russell, explică: „Primii pași pentru aplicare presupun obținerea unei vize D, care permite o ședere extinsă în timp ce cererea pentru permisul de rezidență este procesată. După aceea, se poate aplica pentru un permis de rezidență prin portalul e-Albania. În acest caz, trebuie să includeți dovada unui loc de cazare, dovezi de venituri suficiente și asigurare de sănătate”.

Pe acelaşi subiect

Pentru a obține viza, pensionarii trebuie să demonstreze că au un venit lunar regulat din pensie de cel puțin 1.000 lire sterline. În ceea ce privește avantajele fiscale, experții de la Magic Towns explică faptul că pentru pensionarii străini, „veniturile din pensii – inclusiv pensiile de stat, private și din străinătate – sunt de obicei scutite de impozite”.

Oraşele ideale pentru expaţi

Experții de la Magic Towns explică faptul că piața imobiliară din Albania „oferă o gamă variată de opțiuni”, de la apartamente de lux, la case în stil otoman. Ei recomandă Tirana, capitala, și două stațiuni de pe litoral, Vlorë și Saranda, ca destinații ideale pentru pensionari.

„Fiind capitală, Tirana beneficiază de cea mai bună infrastructură, investiții recente și cele mai multe opțiuni de asistență medicală și educație. Aș spune că este o alegere grozavă pentru pensionarii care se bucură de un stil de viață activ, cu multe cafenele, restaurante, baruri și evenimente culturale”. Prețul unui apartament cu o cameră într-un cartier central se situează între 400 și 700 de euro pe lună. Prețurile proprietăților variază între 1.500 și 3.000 de euro pe metru pătrat.

Vlorë este un oraș de coastă de-a lungul celebrei Rivieri Albaneze și este destinația perfectă pentru pensionarii care doresc să locuiască pe malul mării. "Are o comunitate de expați în creștere și acces ușor la unele dintre cele mai frumoase plaje ale ţării”, spun experţii. Prețurile variază în funcție de proximitatea față de mare, dar proprietățile de pe malul mării pot ajunge între 1.200 și 2.500 de euro pe metru pătrat.

Conform site-ului Numbeo, costul mediu al vieții în Albania este cu 50% mai mic decât în Marea Britanie, iar chiria este cu până la 70% mai mică. Costul vieții este și cu 11% mai mic decât în Spania, o destinație populară pentru pensionarii britanici.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ce preferaţi, voucher de 36 de lei pe lună sau prelungirea plafonării facturilor la energie?
Observator » Travel » O ţară din Balcani, considerată "Maldive de Europa", a devenit raiul expaţilor britanici care fug de taxele tot mai mari