Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Reacţia unui turist din Republica Moldova, în vacanţă la schi în România. Ce lipseşte pentru o vacanţă perfectă

Distracţia din staţiunile montane, mult aşteptată în acest sezon, vine cu tarife mai mari! Lecţiile cu instructor, închiriatul echipamentelor şi ski pass-urile ne costă cu până la 20% mai mult decât anul trecut. Inflaţia, dar şi faptul că pârtiile s-au deschis mai târziu în acest an, au contribuit la majorarea preţurilor. Totuşi, amatorii sporturilor de iarnă spun că merită toţi banii să facă mişcare pe zăpada care s-a aşternut abia la sfârşit de ianuarie.

de Claudiu Loghin

la 26.01.2023 , 21:48

Distracţia la munte e mai scumpă în acest an din toate punctele de vedere, de la cazare, la mese sau la cartelele pentru gondole. Pe pârtiile din Poiana Braşov însă, turiştii par hotărâţi să profite de zăpada întârziată. În funcţie de şcoala aleasă, orele de schi costă şi cu 20% mai mult faţă de anul trecut. 

"Începând de la 150 de RON în sus orele private. Faptul că orele de schi nu au început în decembrie a dus, cu siguranţă... Toate au o influenţă. Preţul parcărilor, preţul motorinei", spune Adriana, instructor de schi.

Şi închirierea echipamentelor costă cu 15% mai mult. Indiferent că e vorba de schi sau snowbord, amatorii sporturilor de iarnă achită între 80 şi 110 lei de persoană, pe zi. "Ne-am bucura dacă ar fi mai ieftin", mărturiseşte un turist din Republica Moldova. "Noi am fost în Ucraina, în Bucovina, aici sunt tot aşa", spune o turistă. 

Vezi și

Tarife skipass Poiana Braşov

Pe acelaşi subiect

Majorări sunt şi la instalaţiile pe cablu. Astfel, pentru o urcare, turiştii plătesc 30 de lei pentru adulţi şi 20 de lei pentru copii. Cei care vor însă un weekend plin pe pârtie scot din buzunare peste 400 de lei doar pentru ski pass. 

"Creşterea este sub nivelul inflaţiei. Undeva la 11% este media comparativ cu sezonul 2021-2022. Am încercat să menţinem tarifele la un nivel acceptabil", susţine Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov.

"În Poiana Braşov sunt 24,5 kilometri de pârtie. Un abonament pe o zi pe instalaţiile pe transportul pe cablu costă 170 de lei. Astfel încât, dacă luăm în calcul aceste repere, ajungem la concluzia că o zi de schi costă 6,93 de lei pe kilometru", arată Claudiu Loghin, reporter Observator.  

Cel mai scump este la Predeal, unde kilometrul de pârtie pe zi ajunge la aproape 33 de lei. Azuga ne costă peste 22 de lei şi la Sinaia achităm circa 9 lei pe fiecare kilometru parcurs într-o zi, dacă ne cumpărăm abonament. Niciunul din aceste domenii schiabile nu este deocamdată deschis în totalitate. 

Însă administratorii par să profite de orice ocazie pentru un venit în plus. Acum trei zile, la Sinaia, deşi instanţiile pe cablu nu funcţionau până la Cota 2.000, casierii au continuat să vândă cartele. Telegondola Sinaia a fost amendată de Protecţia Consumatorului cu 15.000 de lei şi obligată să restituie banii turiştilor. O urcare până la Cota 2000 costă în Sinaia 95 de lei de persoană în timp ce un skipass de o zi ajunge la peste 200 de lei. 

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Travel » Reacţia unui turist din Republica Moldova, în vacanţă la schi în România. Ce lipseşte pentru o vacanţă perfectă