Meniu
Search
x

Video Românii care dau viaţa la oraş pe un trai idilic. În paragină, cu 100 de locuitori, o comună revine la viaţă: turiştii nu mai vor să plece

Comuna Bătrâna din Ţinutul Pădurenilor cuprinde patru sate şi numără puţin peste 100 de locuitori. Este un loc perfect de vacanţă pentru cei care doresc deconectare totală şi o reîntoarcere la natură. 

De Marius Alexoiu la 25.07.2022, 17:37
Vezi și

Situate la aproape 1.000 de metri altitudine, satele comunei Bătrâna stau răsfirate pe culmile munţilor. Linişte, aer curat, răcoare şi peisaje de vis - sunt comorile pe care turiştii le pot descoperi aici, în Ţinutul Pădurenilor. Iar oamenii locului îi vor întâmpina cu inima deschisă. "Vin aşa, la sfârşit de săptămână şi am vrea să mai vină şi alţii. Să vină turişti, şi săptămânal. E frumos, zona e frumoasă. Dacă vin, facem şi bucate tradiţionale, pădureneşti", promite o localnică.

Comună din România, readusă la viaţă de cei care s-au îndrăgostit de peisaj

În ultimii 25 de ani, populaţia din zonă s-a înjumătăţit din cauza condiţiilor aspre de viaţă. Cea mai apropiată localitate se află la 30 kilometri, iar drumul de pământ şi pietriş este o aventură deloc plăcută, mai ales pe timp de iarnă. În ultimul timp, însă, comuna a început să se repopuleze. "Au venit oameni şi şi-au renovat casele. Un cetăţean şi-a transformat casa într-un muzeu al satului. Casa din dreapta e o dovadă elocventă, cu obiecte din Ţinutul Pădurenilor, îmbrăcăminte", arată Radu Herciu, primar Bătrâna.

Sunt şi oameni care au venit din marile oraşe ca să-şi construiască aici o casa de vacanţă. Unii dintre ei, însă ... nu s-au mai lăsat duşi. "O, Doamne! Dar ce nu ne place aici? Dacă ar fi un acces mai bun la drum, ar fi nemaipomenit. Deci zona este pitorească, este o zonă de vis", spune un localnic. "Din Timişoara au venit şi au cumpărat, fie o grădină, fie o casă, care într-un viitor apropiat o să fie pusă în valoare. În partea din stânga avem o grădină care acum arată foarte rău, e în paragină, dar va avea o cu totul şi cu totul altă faţă", crede Radu Herciu, primar Bătrâna.

Atracţii turistice în comuna Bătrâna din Ţinutul Pădurenilor

Ciclism, plimbări prin codri seculari, trasee cu peşteri, dar şi multă istorie, pe toate le oferă comuna Bătrâna. Există chiar şi un muzeu aici, dar şi variante de poze instagramabile, în costumele tradiţionale ale locului.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Travel » Românii care dau viaţa la oraş pe un trai idilic. În paragină, cu 100 de locuitori, o comună revine la viaţă: turiştii nu mai vor să plece