Antena Meniu Search
x

Video Mircea a creat un sistem unic în lume pentru a proteja culturile. Costă 1.500 de euro şi a ajuns inclusiv în SUA

Agricultura viitorului se face cu ajutorul inteligenţei artificiale. O dovedeşte o echipă din Timişoara care a creat un dispozitiv unic în lume, capabil să identifice insectele dăunătoare pentru culturi. Invenţia le fotografiază şi le analizează, iar apoi informaţiile obţinute sunt trimise fermierilor pe telefonul mobil, printr-o aplicaţie. Astfel, aceştia ştiu exact cum să acţioneze pentru a-şi proteja culturile. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 18.07.2022, 20:55

Vezi și

În viile de la Recaş simetria perfectă a rândurilor cu viță de vie este intreruptă doar de o cutie mică şi albă. Este vorba despre un aparat care atrage insectele cu ajutorul feromonilor şi le identifică în timp real.

Mircea Oaida, dezvoltator dispozitiv: Insecta vine în această zonă, este o cameră care o detectează şi o basculează în recipient. Fotografia este recunoscută şi trimisă în platformă.

Mircea Oaida este inginer electronist, iar timp de 3 ani a lucrat să perfecționeze sistemul.

Mircea Oaida, dezvoltator dispozitiv: Avem nişte algoritmi speciali , se cheamă. în electronică, pentru fiecare tip de insectă. Practic, poate să recunoască orice tip de dăunatori utilizând feromoni și lumina pe timp de noapte.

Pe acelaşi subiect

Mai departe, sistemul foloseşte inteligenţa artificială pentru a prelucra datele, iar un mesaj pe telefon îi spune fermierului când trebuie să acţioneze.

Fermierul primeşte informaţiile complete direct pe telefonul său

Fermierul ştie astfel exact ce dăunători are aici şi care sunt substanţele la care sunt sensibili. Totul este atent calculat cu ajutorul algoritmilor agronomici din platforma informatică.

Mircea Oaida, dezvoltator dispozitiv: Avem 100 - 150 de echipamente instalate în România la diferiţi fermieri, în diferite zone. Este plug and play, foarte uşor de instalat. Practic, fermierul doar îi dă power on, a pornit dispozitivul şi are toate datele în platformă.

Aparatul, care este eficient atât pe culturi cât şi pe plantaţii pomicole sau viticole, poate oferi şi informaţii legate de atmosferă şi sol.

Mircea Oaida, dezvoltator dispozitiv: Avem senzori, temperatura aerului, umiditate, fotosinteză, luminozitate, cât şi în sol, umiditatea solului, temperatură.

Dispozivul a fost realizat cu ajutorul unei echipe formate din IT-işti, mecanici, agronomi şi specialişti de la universităţi din Cluj şi Bucureşti şi de la Institutul Fundulea. Invenţia a ajuns deja în 10 ţări din Europa şi în America, iar preţul unui astfel de aparat porneşte de la 1.500 de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Mircea a creat un sistem unic în lume pentru a proteja culturile. Costă 1.500 de euro şi a ajuns inclusiv în SUA