Antena Meniu Search
x

Video Splendoare și culoare în munții Călimani, unde a înflorit bujorul de munte: "E o plăcere să-i vezi în perioada asta"

În Bucovina, în această perioadă, a înflorit bujorul de munte. Crestele Munţilor Călimani sunt de un roz aprins superb care încântă privirile turiştilor. Dacă vreţi să vedeţi floarea rară trebuie să vă grăbiţi, însă. 

de Angela Bertea

la 24.06.2022, 18:28

Vezi și

Suntem în Parcul Naţional Călimani, din Suceava. Aici, peisajul de un roz aprins îţi taie răsuflarea.

Angela Bertea, reporter Observator: Splendoare și culoare în munții Călimani, așa poate fi descris peisajul ce ne înconjoară acum pe noi. Și asta pentru că a înflorit bujorul de munte iar peisajul este mirific.

Splendoare și culoare în munții Călimani

Mii de turişti vin anual aici, în luna iunie. Bujorul de munte, una dintre cele mai rare flori ale munţilor, poate fi admirat doar două-trei săptămâni. Specific zonei Balcanilor, bujorul de munte creşte în România în zonele înalte ale Carpaților.

Pe acelaşi subiect

Turist-reporter: Prima oară i-am văzut.

- Și cum vi se par?

- Superbi.

- I-ați mai văzut anul acesta?

- Anul acesta nu, anul trecut am fost si in Făgăraș, am văzut și acolo, am venit să-i vedem și în Călimani. 

Bujorii de aici au peste 30 de ani. Ca să-i privească de aproape, turiştii au de parcurs pe jos un drum pietruit. Dar efortul merită din plin.

Turist: Sunt foarte frumoși, pentru asta am venit, e o plăcere să-i vezi în perioada asta, dacă nu vii acum în perioada asta, nu-i mai vezi.

Ing. Mircea Țarcă - ranger: Turiștii nu au voie să recolteze fructe de pădure, ciuperci și în special floare de bujor sau rufele de bujor, iar încă o restricție de la care se abate f multa lume și f mulți turiști accesul motorizat in aria protejată.

Amenzile pentru cei care intră cu maşina în aria protejată sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei pentru persoane fizice și între 30.000 la 60.000 pentru persoanele juridice. Şi ruperea bujorului de munte, plantă protejată prin lege, este sancţionată cu o amendă de peste 3.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Travel » Splendoare și culoare în munții Călimani, unde a înflorit bujorul de munte: "E o plăcere să-i vezi în perioada asta"