Antena Meniu Search
x

Staţiunea Azuga: Ce să vizitezi în mica staţiune pitorească

Azuga, cunoscută în trecut cu numele "Între Prahove" este o mică staţiune pitorească, aflată în nordul județului Prahova, în regiunea Muntenia din România. Este o stațiune climaterică și turistică importantă, fiind renumită îndeosebi ca stațiune turistică pentru sporturile de iarnă.

de Redactia Observator

la 30.01.2024, 20:00

Staţiunea Azuga: Ce să vizitezi în mica staţiune pitorească
Staţiunea Azuga: Ce să vizitezi în mica staţiune pitorească - Profimedia

Orașul se situează în Valea Prahovei, la o altitudinea de 987 m, la confluența cu râul Azuga, la poalele Munților Bucegi și Munților Baiului, în vecinătatea culmilor Sorica și Cazacu. 

Este o localitate tipică de munte; teritoriul său administrativ de 8.304 ha se suprapune atât Munţilor Clăbucetele Predealului (N-V) cât şi Munţilor Gârbovei (S-E), oraşul propriu – zis,  desfăşurându-se în lungul văii Azuga, pe direcţie E-V, pe cca 3 km până la confluenţa cu Prahova.

Se învecinează la nord cu judeţul Braşov, la sud – vest cu oraşul Buşteni, iar la sud – est se află comuna Valea Doftanei.

Conform recensământului efectuat în 2021, populația orașului Azuga se ridică la 3.901 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 4.440 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (90,13%), iar pentru 9,02% nu se cunoaște apartenența etnică. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (86,31%), cu o minoritate de romano-catolici (1,72%), iar pentru 10,1% nu se cunoaște apartenența confesională. 

Pe acelaşi subiect

Azuga, printre destinaţiile preferate în rândul practicanților sporturilor de iarnă

Azuga nu este o stațiune mare însă ea este foarte populară, în special în rândul practicanților sporturilor de iarnă. Așezată la poalele Bucegilor, alături de Munții Baiului, Azuga și-a câștigat notorietatea datorită pârtiilor de ski foarte bune și printr-un climat de iarnă blând ce asigură câteva luni pe an practicarea în bune condiții a majorității sporturilor albe. Însă dincolo de aceste aspecte pur turistice, stațiunea are o istorie îndelungată și o tradiție ce se leagă nu numai de turism ci și de alte industrii ce au prosperat în zonă.

Potrivit descoperălocuri.ro, prima încercare documentată de a crea o comunitate umană aici a fost hanul Căciula Mare, clădire incendiată de turci în mai multe rânduri și mereu reconstruită. Mai târziu, pe locul lui a fost construit o biserică ortodoxă dar în acest timp se formase deja un adevărat sat, în zonă stabilindu-se mai întâi păstorii de vite și apoi ajungând aici și alți locuitori de pe Valea Prahovei.

Ce atracţii turistice găseşti în Azuga 

Azuga a devenit interesantă după ce au fost construită mai multe pârtii de ski, dintre care unele de nivel profesionist. Așa se face că aici a fost inaugurată prima pârtie omologată la noi în țară de Federația Internațională de Ski. Este vorba de pârtia Sorica, de altfel cea mai mare din stațiune.

Astfel, pe lângă Sorica ce măsoară 2100 de metri, fiind o pârtie de dificultate medie cu instalație de nocturnă și tunuri de zăpadă care suplinesc la nevoie cantitatea de nea de pe pistă, mai există și alte pârtii foarte bine puse la punct: Cazacu cu 1920 de metru lungime, Cazacu variantă de 400 de metri și Cazacu bretea de 715 metri. Iar pentru începători, pârtiile Sorica Sud și La Stâna sunt excelente, prima având 770 de metri și a doua 910 metri.

În orașul Azuga se află cimitirul eroilor din Primul Război Mondial (amenajat în 1920), monument istoric memorial sau funerar de interes național. În rest, alte zece obiective din oraș sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Prahova ca monumente de interes local, toate fiind clasificate ca monumente de arhitectură: clădirea birourilor ADP (sfârșitul secolului al XIX-lea), casa cu parter comercial Ion Vasilescu (circa 1910), casa cu parter comercial Ion Taraș, casele Lucian Marcu, Petre Tibeică, Ion Seu și Nicolae Irimia, casa parohială (începutul secolului al XX-lea), o altă casă din 1890 din strada Independenței, și cășeria lui Ghimbășanu (1878).

Pârtiile amenajate din Azuga sunt:

  • Sorica: lungime 2100 m, dificultate medie, diferența de nivel de 561 m, instalație de iluminat nocturn și tunuri de zăpadă
  • Cazacu: lungime 1920 m, dificultate medie, diferența de nivel 530 m
  • Cazacu variantă: lungime 400 m, dificultate medie, dispune de zăpadă artificială
  • Cazacu bretea: lungime 715 m, diferența de nivel 163 m
  • Sorica Sud - lungime 770 m, ușoară
  • La Stână - lungime 910 m, ușoară

Alte pârtii de schi fond, precum și un traseu de snowboard, situate în vecinătatea pârtiei Cazacu, însumează 10 km.

Azuga dispune de o telegondolă inaugurată la sfârșitul anului 2007, care oferă acces din punctul superior către toate pârtiile din stațiune. Există de asemenea și instalații de teleschi, miniteleschi și babyschi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Travel » Staţiunea Azuga: Ce să vizitezi în mica staţiune pitorească