Antena Meniu Search
x

Galerie foto Staţiunea care va redeveni "perla litoralului". Cum va arăta după modernizarea inspirată de stilul anilor '70

Mamaia întinereşte. Peste doi ani, e adevărat, dar e un început. O echipă de arhitecţi din Cluj-Napoca a câștigat concursul de creație organizat de Apele Române. Culmea este faptul că noul model de dezvoltare se inspiră din cum arăta staţiunea în anii '70. Construcţiile haotice vor fi mascate de spaţii verzi şi clădiri care se armonizează. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 22.09.2023, 07:26

Vezi și

De trei ani, plaja din Mamaia este sub nisipuri mișcătoare. Și la propriu, și la figurat. Procesul de înnisipare a dat peste cap planurile administratorilor de plajă, dar și vacanţele turiștilor. Stațiunea a murit încet, dar sigur sezon după sezon. 

Staţiunea Mamaia va fi modernizată

"Dezorganizarea din staţiunea Mamaia se vede cel mai bine din extrasezon. Beach barurirle sunt construite haotic în funcţie de placul fiecărui administrator de plajă în parte. Culori şi forme diferite. Construcţiile noi vor înlocui cele vechi şi vor fi în armonie una cu cealaltă", transmite Andreea Filip, reporter Observator. 

Plajele din anii '70 au devenit acum un model de organizare. Aşa ar urma să ajungă din nou staţiunea Mamaia. O fâşie de arbori, una de vegetaţie, beach baruri, terenuri de sport, locuri de joacă şi de petrecere a timpului liber.

Pe acelaşi subiect

Cum va arăta staţiunea de pe litoral

"Soluţia noastră propune în primul rând un parc liniar care va interima zona de hoteluri a staţiunii. Acest parc liniar reprezintă undeva la 20-30% din lăţimea actuală a plajei va fi şi o formă de protecţie a staţiunii contra acestui fenomen al nisipului care vine în anotimpul rece dinpre plajă spre hoteluri", explică Vlad Sebastian Rusu, arhitect.

În doi ani, arhitecții promit că vor readuce stațiunea Mamaia la gloria de altădată. "Trebuie să se ţină cont de facilităţile pe care le vom avea pe plajă, respectiv toaletele ecologice care lipsesc cu desăvârşire, beach baruri care să funcţioneze atât ziua, cât şi noaptea", spune Iolanda Ianu, manager hotel.

"Este un proiect ambiţios şi extrem de binevenit pentru staţiunea Mamaia. Mamaia, vrem nu vrem, rămâne totuşi perla litoralului, în ciuda faptului că s-a construit foarte mult", spune Nicolae Bucovală, preşedinte organizația patronală Mamaia-Constanţa.

Un nou val de turişti la Marea Neagră

Schimbări care ar putea aduce un val nou de turişti pe litoralul românesc. "Staţiunea Mamaia va avea nevoie de organizare, are nevoie de predictebilitate, de ordonare. Pentru că o companie din străinătate, Germania, Franţa, Spania sau Marea Britanie poate să aducă aici turişti dacă ştie cum va arăta în fiecare an litoralul şi nu de la un an la altul să se schimbe", crede Cristian Bărhălescu, fost secretar de stat în Ministerul Turismului.

Proiectul câștigător pentru amenajarea plajelor din stațiune va avea un buget de peste 7,5 milioane de lei. Iar arhitecții din Cluj-Napoca speră ca partea birocratică să nu îi țină prea mult pe loc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Travel » Staţiunea care va redeveni "perla litoralului". Cum va arăta după modernizarea inspirată de stilul anilor '70