Antena Meniu Search
x

Staţiunea Cavnic: Ce este de vizitat în oraşul de la poalele munţilor Gutâi

Cavnic este un oraș în județul Maramureș şi este una dintre cele mai vizitate staţiuni montane din nord-vestul ţării. 

de Redactia Observator

la 31.01.2024, 15:45

Staţiunea Cavnic: Ce este de vizitat în oraşul de la poalele munţilor Gutâi
Staţiunea Cavnic: Ce este de vizitat în oraşul de la poalele munţilor Gutâi - Profimedia

Orașul Cavnic este situat într-o zonă muntoasă, la poalele munților Gutâi, pe cursul superior al râului Cavnic, la o altitudine între 550 și 1.120 metri, la distanța de 32 km est de municipiul Baia Mare.

Cavnic, staţiunea situată la poalele Munţilor Gutâi

Aflat în centrul judeţului Maramureş, la o distanţă de 30 km de municipiul Baia Mare, aşezat pe o vale îngustă la poalele munţilor Gutâi (1445m) şi Mogoşa (1249), Cavnicul se întinde pe o lungime de aproximativ 10 km pe valea care îl străbate de la est la vest, reprezentând ultima ramificaţie a golului depresionar al Băii Mari.

Cavnicul este unul din cele 13 oraşe ale judeţului Maramureş, care, de la începutul existenţei sale până în ziua de azi a fost un important centru de exploatare a metalelor nobile şi neferoase (aur, argint, cupru, plumb, zinc).

Pe acelaşi subiect

Turismul în staţiunea Cavnic

Activitatea turistică în Cavnic a început să se dezvolte abia în 2002, când a fost inaugurată pârtia de schi din zona Icoana. Cavnicul, datorită numărului mare de zile de iarna este cunoscut şi ca polul zăpezii din Maramureş, lucru care constituie un avantaj pentru cei ce iubesc sporturile de iarnă.

Maramureşul a fost inclus în topul domeniilor schiabile din România. Dar asta nu pentru oferta din staţiunea Borşa, care era cea mai renumită din judeţ, ci pentru pârtiile amenajate la Cavnic. După lucrările executate în vara lui 2007, suprafaţa pe care se poate schia în fostul oraş minier a crescut la 8,5 kilometri.

Cele şapte pârtii cunoscute ca Icoana 1, Icoana 2, Roata 1, Roata 2, Rainer 1, Rainer 2 şi Pârtia Albastră, din care trei sunt noi, au o lungime de 800 – 2.200 de metri şi o înclinaţie între 19 şi 37 de grade, ceea ce le face potrivite atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi sau chiar profesionişti.

Obiective turistice în Cavnic

  • Biserica romano-catolică „Sfânta Barbara”, monument din 1812;
  • „Stâlpul tătarilor” pe care se află următoarea inscripție latină: Anno 1717 usque hic fuerunt tartaris (În anul 1717 până aici au ajuns tătarii).
  • Gutâi - Creasta Cocoșului (sit de importanță comunitară inclus în rețeaua europeană Natura 2000).
  • Paltinul secular (Acer pseudoplatanus), înalt de 30 m, cu diametrul trunchiului de 1,32 m.
  • „Logolda” - ruinele unei topitorii de aur din secolul XIX.
  • Pârtiile de ski „Icoana” și „Roata”.
  • Ruinele topitoriei pentru extragerea aurului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Travel » Staţiunea Cavnic: Ce este de vizitat în oraşul de la poalele munţilor Gutâi