Antena Meniu Search
x

Staţiunea Predeal: Ce să vizitezi în cel mai înalt oraş din ţară

Predeal este un oraș în județul Brașov, la limita între regiunile istorice Muntenia și Transilvania, format din localitățile componente Pârâul Rece, Predeal (reședința), Timișu de Jos și Timișu de Sus. Este orașul situat la cea mai mare altitudine din România (1.030–1.110 m).

de Redactia Observator

la 31.01.2024, 17:50

Staţiunea Predeal: Ce să vizitezi în cel mai înalt oraş din ţară
Staţiunea Predeal: Ce să vizitezi în cel mai înalt oraş din ţară - Profimedia

Predealul este așezat pe Valea Prahovei, lângă trecătoarea cu același nume din Carpații Meridionali, la altitudinea de 1.060 m, într-o trecătoare între Muntenia și Transilvania. Localitatea are ca delimitări râurile Prahova la sud și Timiș la nord. Orașul este delimitat de 3 masive: Postăvarul, Piatra Mare și Bucegi.

Până la Unirea din 1 decembrie 1918, Predeal a fost localitatea de frontieră a Regatului României cu Impreriul Habsburgic, clădirea postului de grăniceri mai existând și astăzi.

Salba de munţi ce înconjoară Predealul este formată din Piatra Mare, 1843 m, la nord, Gârbova, cu vârful Neamţu, 1923 m, la est şi sud, Bucegi, cu vârful Omu, 2508 m, la sud-vest ăi Postăvarul, 1799 m, la nord-vest.

Principalele obiective turistice din Predeal 

Pe acelaşi subiect

În prezent, Predealul este cunoscut mai ales prin sporturile de iarnă, oferind posibilitatea de a schia pe 5 pârtii, datorită telescaunului și teleschiurilor de care dispune.

Stațiunea Predeal este recomandată tratamentului neurasteniei, pentru revigorarea organismelor slăbite, pentru recuperarea ulterioară suprasolicitărilor fizice sau intelectuale, pentru tratamentul tulburărilor endocrine și al problemelor de creștere ale copiilor. Principalii factori de cură sunt aerul curat, fără praf sau alți agenți alergici, bogat în ozon și radiații ultraviolete, atmosferă ionizată și presiunea relativ scăzută a aerului.

Printre obiectivele turistice mai importante se pot aminti:

  • mânăstirea Predeal,
  • cimitirul legionar de la Predeal (aflat în spatele Mânăstirii Predeal),
  • vila mareșalului Antonescu (situată în zona Cioplea din Predeal),
  • statuia eroului-poet Mihail Săulescu (situată la intrarea în Predeal dinspre Brașov),
  • biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” (aflată în centrul orașului Predeal).

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Travel » Staţiunea Predeal: Ce să vizitezi în cel mai înalt oraş din ţară