Antena Meniu Search
x

Staţiunea Sinaia: Ce trebuie să vizitezi în supranumita Perlă a Carpaţilor

Sinaia este un oraș în județul Prahova. Situat în Valea Prahovei, el s-a dezvoltat odată cu această regiune turistică și a fost ales drept reședință regală de către Carol I, care a construit aici castelul Peleș.

de Redactia Observator

la 31.01.2024, 17:22

Staţiunea Sinaia: Ce trebuie să vizitezi în supranumita Perlă a Carpaţilor
Staţiunea Sinaia: Ce trebuie să vizitezi în supranumita Perlă a Carpaţilor - Profimedia

Sinaia s-a clădit pe fundamente culturale şi s-a format odată cu Castelul Peleş. Inima ei a început să bată însufleţită fiind de dangătul clopotelor Mânăstirii. A primit nume sfânt şi a fost declarată, în multe rânduri loc binecuvântat de Dumnezeu.

Orașul se află în nord-vestul județului, la limita cu județul Dâmbovița, pe malurile Prahovei, acolo unde aceasta primește apele micului afluent Peleș. Este străbătut de șoseaua națională DN1, care leagă Ploieștiul de Brașov. La Sinaia, din acest drum se ramifică șoseaua națională DN71, care duce spre sud-vest la Târgoviște, Răcari și Tărtășești. Prin oraș trece și calea ferată Ploiești-Brașov, pe care este deservit de stația Sinaia și de halta Sinaia Sud.

Situată pe Valea Prahovei, în plină zonă carpatică, la poalele munţilor Vârful cu Dor, Furnica şi Piatra Arsă, Sinaia este supranumită şi Perla Carpaţilor pentru peisajele superbe şi pentru condiţiile deosebite de practicare a sporturilor de iarnă.

Bucegii, situaţi la vest, ca un uriaş “scut de pază” al aşezării, domină Sinaia printr-un abrupt de peste 1000 m. În est, Munţii Gârbova îşi întind spinările către sud, înaitând până la Izvorului lui Bogdan. Cele două masive muntoase, Bucegii şi Gârbova, “ocrotesc” localitatea, de-o parte şi de alta, pe o lungime de peste 9 km.

Pe acelaşi subiect

Sinaia este una din cele mai importante staţiuni de odihnă din ţară, furnizând cele mai bune condiţii de petrecere a timpului liber dar şi de tratament, în toate anotimpurile anului, pentru oameni de toate vârstele. Are un climat subalpin, cu veri răcoroase şi cu ierni nu foarte friguroase pentru o staţiune montană. Stratul de zăpadă căzut iarna persistă de la sfârşitul lui septembrie până la sfârşitul lui martie.

Toate părtiile din staţiunea Sinaia sunt deservite de transport pe cablu (teleschi/telescaun) accesibile cu telecabina Sinaia-Cota 1400-Cota 2000.

Sinaia poartă pe umeri valoare şi stil, duce cu ea legende şi poveşti şi priveşte mândră spre munţii care au apărat-o întotdeauna. Coloana ei vertebrală, coloană spre infinit, este una culturală, care porneşte de la luminişul Cumpătului de la Casa Enescu, trece prin domeniul Peleş şi se opreşte sus, pe căi de codru, la Casa Iorga. Alecsandri, Caragiale, Vlahuţă, Coşbuc, Iancu Brezeanu, Badea Cârţan sunt pietrele de temelie ale Sinăii culturale.

Cultură nu înseamnă doar poezie, artă, muzică. Cultura înseamnă pentru om modul lui de viaţă, înseamnă tot ceea ce el adună de-a lungul existenţei sale, dar înseamnă şi ceea ce primeşte de la înaintaşii săi, credinţă, obiceiuri, educaţie.

Obiective turistice în Sinaia 

În orașul Sinaia se află unsprezece monumente istorice de arhitectură de interes național: 

  • Cazinoul Sinaia (1912–1913); Hotelul Caraiman (1911); 
  • vila Alina Știrbei (1875, astăzi Circumscripția Financiară Sinaia);
  • vila Emil Costinescu (1892, cu extinderi între 1918–1939); 
  • ansamblul gării Sinaia, format din gara regală (1870) și gara de călători (1930–1940); 
  • casa istoricului Nicolae Iorga (1918); 
  • Hotel „Furnica” (sfârșitul secolului al XIX-lea); 
  • Hotel „Palace” (1911–1912); 
  • vila Take Ionescu (începutul secolului al XX-lea); 
  • casa compozitorului George Enescu (1923–1926); 
  • mănăstirea Sinaia (1690–1695), ansamblu alcătuit din biserica „Adormirea Maicii Domnului”, paraclis, stăreție, chilii și zidul incintei vechi; nu în ultimul rând, 
  • ansamblul castelului Peleș (1873–1883), format din castelul propriu-zis, castelul Pelișor, castelul Foișor, vila Economat, uzina electrică (fostă moară a mănăstirii Sinaia), Casa Ceramicii, vila Cavalerilor, vila Șipot, vila Casa Veche, vila Casa Nouă, vilele A, B și C, și parcul.
  • Tot de interes național sunt și monumentul de for public reprezentat de bustul actorului Ion Iancu Brezieanu (1935) aflat în parcul central „Dimitrie Ghica”, precum și monumentele memoriale sau funerare din cimitirul eroilor din Primul Război Mondial
  • Cavoul lui Take Ionescu (1922) aflat în incinta veche a mănăstirii Sinaia.

Pe lângă acestea, lista monumentelor istorice din județul Prahova mai cuprinde și multe alte obiective din oraș clasificate ca monumente de interes local: șaizeci și trei de monumente de arhitectură (diverse case și vile) și un monument memorial sau funerar - crucea de mormânt a lui Badea Cârțan — 1911).

Muzeul orașului Sinaia, cel mai nou obiectiv turistic al stațiunii, fostul Castel Stirbey este una dintre cele mai vechi reședințe de vacanță construite în Sinaia, în perioada 1874-1875, de prințesa Alina Stirbey și soțul ei generalul Ioan Emanuel Florescu, după planurile arhitectului olandez Josef Jacob Schieffeleers.

Domeniul Stirbey din Sinaia este considerat a fi fost unul dintre cele mai frumoase domenii aparținând familiei. Castelul care are arhitectura specifică stilului romantic german, tipic stațiunilor montane, era înconjurat de un parc natural, iar fațada se oglindea într-un mic lac natural alimentat de un pârâu. În apropierea castelului, în același parc, se afla și o capelă a familiei Stirbey, pictată de Gheorghe Tattarescu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Travel » Staţiunea Sinaia: Ce trebuie să vizitezi în supranumita Perlă a Carpaţilor