Antena Meniu Search
x

Video Târg al meșterilor populari din Basarabia în inima Bucuvinei. Cu cei îi așteaptă artizanii pe vizitatori

Picturi, împletituri şi obiecte prelucrate din lemn. Sunt doar o parte dintre produsele artizanale pe care le puteţi admira zilele acestea la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava. Totul, în cadrul evenimentului "Basarabia salută Bucovina". Zeci de meşteri populari din Republica Moldova au venit aici pentru a-şi promova tradiţiile şi cultura. 

de Redactia Observator

la 20.08.2022, 08:54

Vezi și

"Gospodari şi gospodine! Oameni buni, femei frumoase! Ia intraţi la noi în curte să vedeţi ce obiecte frumoase confecţionate avem de meşterii populari de la noi din raion, Basarabia!"

Este mesajul musafirilor de peste Prut care anunţă vizitatorii Muzeului Satului Bucovinean că au păşit într-un tărâm de poveste. Cei 42 de meşteri veniţi la târg şi-au expus cele mai frumoase împletituri, ţesături, dar şi obiecte prelucrate din lemn.

Cele mai populare au fost iile, lucrate cu multă migală. "Brodate la maşina de brodat cu elementele noastre bucovinene conform zonelor din care provinem", explică unul dintre meșterii populari.

Iar pasiunea pentru tradiţie grăbeşte procesul de brodare al iilor. Meșter popular: "Naţională, cu altiţă, hai să zicem că am nevoie undeva la 2, 3 zile pentru a elabora proiectul. Deci uzorul, elementele care vor fi brodate pe ea." 

Pe acelaşi subiect

Multe dintre ele au şi câteva mesaje de transmis. "Se numeşte "Trei culori şi o singură credinţă românească", explică un alt meșter.

Alte produse artizanale sunt în pas cu timpurile. "Minionii, ştrumfi şi din deenele animate Angry Birds". Iar vizitatorii au fost încântaţi de ce au văzut.

"Foarte original, foarte frumos. Extraordinar. Nu am mai întâlnit aşa ceva."

"E binvenit aici. Să vezi foarte multe lucruri făcute de mâna omului." 

Şi nu sunt singurele surprize oferite vizitatorilor. Neculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava: "Sâmbătă este teatru, la teatrul Municipal Matei Vişinic, piesa de teatru "Fără pijamale" pusă in scenă de actorii Teatrului Naţional Ion Luca Caragiale din Chişinău."

Târgul meşterilor basarabeni va rămâne deschis până mâine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Travel » Târg al meșterilor populari din Basarabia în inima Bucuvinei. Cu cei îi așteaptă artizanii pe vizitatori