Antena Meniu Search
x

Țările unde putem călători fără pașaport. Documentele necesare la frontieră 

Pentru că perioada vacanţelor bate la uşă, ne-am gândit să vă reamintim în ce ţări putem să călătorim fără a deţine un paşaport.

de Redactia Observator

la 09.04.2024, 09:37

Românii s-au obişnuit să călătorească des în străinătate, după intrarea în Uniunea Europeană
Românii s-au obişnuit să călătorească des în străinătate, după intrarea în Uniunea Europeană - Shutterstock
  • Românii s-au obişnuit să călătorească des în străinătate, după intrarea în Uniunea Europeană.

Românul s-a emancipat după Revoluţia din 1989 şi, mai ales, după intrarea în Uniunea Europeană. Când spunem asta ne gândim mai ales la posibilitatea de a ne petrece vacanţa în ţări străine.

Românii chiar s-au obişnuit să-şi petreacă cele mai multe dintre concedii peste hotare, iar cele mai de succes locaţii sunt cele din Europa, din mai multe motive precum distanţa mai mică faţă de ţară sau necesitatea unui număr mai mic de documente pentru a ajunge la destinaţie.

Românii pot călători fără paşaport în toate ţările UE

Intrarea României în Uniunea Europeană a oferit posibilitatea românilor de a călători în alte state membre UE fără a mai avea nevoie de paşaport. Este suficient să prezentăm cartea de identitate la un eventual control.

Pe acelaşi subiect

Aşa au început românii să-şi facă tot mai multe vacanţe în Italia, Spania sau Franţa, dar şi în alte state care sunt pregătite să-şi deschidă porţile pentru a primi români.

Poţi merge în Anglia fără paşaport?

Până de curând, românii aveau posibilitatea de a merge fără paşaport chiar şi în Anglia sau în alte state din Marea Britanie.

Totuşi, situaţia s-a schimbat după ce britanicii au decis, prin vot, să părăsească Uniunea Europeană. A existat o perioadă de asimilare, iar acum românii au nevoie de paşaport pentru a ajunge în Anglia sau în alte state ce fac parte din Marea Britanie.

Ţări non-UE în care se poate intra fără paşaport

O problemă aparte o reprezintă ţările din Europa care nu fac sau încă nu fac parte din Uniunea Europeană. Trebuie precizat că există anumite ţări din Europa care nu fac parte din Uniunea Europeană dar au legături strânse cu această formaţiune, astfel că cei care vin din ţări UE nu au nevoie de paşaport pentru a vizita ţările respective.

În această categorie intră ţări precum Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, astfel că românii pot ajunge fără mari probleme şi la diferite destinaţii din aceste ţări.

Cartea de identitate valabilă este obligatorie la graniţă

Chiar dacă există numeroase ţări în care putem să ajungem fără paşaport simplu, trebuie precizat din start că, totuşi, avem nevoie de cel puţin un document asupra noastră când părăsim România.

Este evident că documentul obligatoriu pe care un român trebuie să-l deţină când trece graniţa este cartea de identitate. Iar acest document trebuie să fie valabil, pentru că altfel ne expunem unor riscuri importante.

Cum pot călători în UE minorii până în 14 ani 

În ceea ce priveşte minorii de până în 14 ani, într-adevăr situaţia se complică oarecum, chiar şi când vorbim despre călătoritul într-o ţară membră a Uniunii Europene.

În astfel de cazuri, pentru a lămuri cât mai rapid situaţia, se merge pe ideea de paşaport, iar minorul să fie trecut pe paşaportul părinţilor sau pe paşaportul unuia dintre ei, în anumite situaţii. Vorbim aici despre un eventual scenariu în care minorul călătoreşte doar cu unul dintre părinţi, caz în care acesta trebuie să prezinte şi alte acte precum documentul care să atese că i-a fost încredinţată tutela, documentul care să ateste eventualul deces al celuilalt părinte sau documentul care să ateste că celălalt părinte a permis o astfel de călătorie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Travel » Țările unde putem călători fără pașaport. Documentele necesare la frontieră