Antena Meniu Search
x

Românii vor fi informați prin SMS atunci când le va expira buletinul sau pașaportul. Sistemul funcţionează deja în UK

Autorităţile vor avea obligaţia să ne anunţe, prin SMS sau mail, atunci când documente importante, precum paşaportul, buletinul sau permisul auto expiră.

de Redactia Observator

la 27.03.2024, 12:59

Vezi și

Ar urma să facă asta cu 90 de zile înainte, ca să avem vreme să le reînnoim şi astfel să evităm situaţiile ilegale şi neplăcute. Asta prevede un proiect de lege, depus deja în Parlament

Este şi un nou pas spre digitalizare, care ne-ar putea ajuta inclusiv să nu mai pierdem călătoriile din cauza documentelor expirate, aşa cum este cazul paşaportului. În spatele acestei iniţiative stă un sistem care funcţionează deja în state ca Republica Moldova şi Marea Britanie.

Ce mesaje vor primi românii cărora le expiră paşaportul

Deținătorii de pașapoarte, care au comunicat la depunerea ultimei cereri un număr de telefon valabil, vor primi un SMS prin care vor fi informați că le expiră pașaportul, cu una până la trei luni înainte, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Pe acelaşi subiect

Prin același mesaj, cetățenii vor fi încurajați să se programeze din timp pentru a evita timpii mari de așteptare din perioada de vară.

Acte necesare pentru paşaport în 2024

Românii care doresc să călătorească în afara graniţelor Uniunii Europene au nevoie de un paşaport. Şi asta pentru că actul de identitate permite călătoria numai în interiorul ţărilor care sunt membre ale Uniunii Europene. Iată ce acte sunt necesare pentru eliberarea unui paşaport.

Procedura pentru obținerea pașaportului nu mai este atât de complicată în ziua de astăzi, însă este util să vă informaţi din timp cu privire la pașii și actele care sunt necesare pentru eliberarea unui astfel de document.

Dacă nu aveți încă un pașaport sau a expirat cel vechi, în 2024 vă costă sub 100 de lei un pașaport simplu temporar sau 258 de lei un pașaport simplu electronic. În cazul minorilor mai tineri de 12 ani, acest document este valabil timp de trei ani și costă 234 de lei.

Cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice se depun personal de către persoanele care au împlinit 18 ani sau minorul căsătorit în condițiile legii, în ţară, la serviciile publice comunitare de paşapoarte în a căror rază de competenţă au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, iar în strainătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.

Pentru a-ţi face paşaport biometric ai nevoie de: cartea de identitate în original, pașaportul anterior, dacă există şi dovada că a fost achitată taxa de pașaport – în original sau în format electronic. Pe dovadă trebuie să apară numărul tranzacției, numele, prenumele și CNP-ul ale persoanei care solicită eliberarea pașaportului, plus suma plătită, care să fie cea aferentă unui pașaport simplu electronic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Românii vor fi informați prin SMS atunci când le va expira buletinul sau pașaportul. Sistemul funcţionează deja în UK