Antena Meniu Search
x

Video Visul Adrianei, tânăra care vrea să aducă la viață turismul în Gorj. Ideea i-a venit după ani buni de muncă în Spania: "Pentru ei, e o artă"

V-ați întrebat vreodată ce mâncau marile personalităţi de odinioară? După mulţi ani în care a făcut turism în Spania, o tânără din Gorj a simţit că o experienţă culinară inedită e ceea ce le lipseşte vizitatorilor. S-a documentat şi a făcut platouri cu personalitate. Aşa a aflat că Brâncuşi, de exemplu, obişnuia să-şi primească oaspeţii la atelierul din Paris cu mâncare tradiţională "ca la Gorj". 

de Redactia Observator

la 15.04.2024, 08:08

Vezi și

Adriana Staicu, specialist turism: Aici avem tarta de praz care face parte din meniul Legenda lui Zamolxis. Coastele de porc fac parte din mediul Dincă Schileru și are un sos de ceapă tăiată julien cu un sos de vin alb. 

Ea este Adriana, o tânără care şi-a dorit cu ardoare să urmeze o carieră în domeniul turismului. Şi a reuşit. A mers în Sevilla, în Spania, şi a studiat o facultate de profil, acolo unde a fost ani buni consultant de în turism.

Adriana Staicu, specialist turism: Ei au o cultură foarte bogată în ce privește arta culinară. Pentru ei, e o artă tot ce ține de gătit și mâncare. Nu există să meargă într-un loc şi să nu mănânce.

Accent pe o latură puțin exploatată: turismul gastronomic

Acum s-a întors în Gorj, iar visul ei e să dezvolte turismul la ea acasă. Pune accent pe o latură puțin exploatată: turismul gastronomic.

Adriana Staicu, specialist turism: Ideea a pornit de la faptul că întâlneam foarte mulți turiști care veneau în Gorj și plecau cu experiența de a mânca o pizza. Am încercat să evit lucrul acesta având în vedere că am călătorit prin foarte multe țări și am văzut că era foarte important ca oamenii să plece cu o experiență plăcută.

Așa că s-a documentat, a citit despre gorjenii remarcabili de altădată și despre legendele care s-au țesut în jurul unor obiective turistice și așa a luat naștere meniul cu personalitate.

Adriana Staicu, specialist turism: Constantin Brâncuși era foarte simplu, iar la Paris îi plăcea foarte mult să-și primească oaspeții, inclusiv pe cei străini, cu mâncare tradițională din Gorj.Varza murată cu boia, puiul prăjit cu mujdei de usturoi oltenesc, îl avem aici, iar lângă adăuga brânză, ouă sau nelipsita mămăliguță.

Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu, prefera cartofii copți și roșiile umplute

Zeu Zamolxe ar fi avut ca preferinţe culinare tarta cu praz, ciuperci și spanac sau ciorba oltenească. Lui Tudor Vladimirescu i-ar fi plăcut salata de bob, iar Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu, prefera cartofii copți, roșiile umplute și, la ceas de sărbătoare, puiul la cuptor cu unt.

Adriana Staicu, specialist turism: Erau oameni foarte simpli. Carnea nu făcea parte din meniul lor de zi cu zi. Mămăliga a apărut puțin mai târziu. de obicei, făceau pâine pe jar.

Lista cu felurile de mâncare inspirate din cărțile de istorie ori din legendele locale va fi pusă la dispoziția pensiunilor din județ, care vor dori ceva inedit pentru turiști. Rețetele nu sunt deloc complicate și vin la pachet și cu câteva secrete ale vremii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Travel » Visul Adrianei, tânăra care vrea să aducă la viață turismul în Gorj. Ideea i-a venit după ani buni de muncă în Spania: "Pentru ei, e o artă"