Video Vizitele scurte vor costa mai mult la Veneţia. Cu cât vor fi taxaţi turiştii care nu rămân peste noapte
Turiştii nu mai sunt bineveniţi în unul dintre cele mai vizitate oraşe din lume. De săptămâna viitoare, Veneţia îi va taxa pe cei care nu rămân peste noapte cu cinci euro de persoană şi aceştia vor putea intra în celebra destinaţie doar în baza unei rezervări online. Cine nu respectă noile reguli, primeşte amendă.
Oraşul plutitor, oraşul canalelor, "La Serenissima" - într-un cuvânt, Veneţia, un labirint şerpuit de ape, format din peste o sută de insule, unite de 435 de poduri. Una dintre cele mai populare destinaţii turistice de pe glob.
5 euro, taxă pentru turişti în Veneţia
"Este abia luna aprilie, iar Piaţa San Marco este plină de turişti. Toate limbile pământului le aud în jurul meu. În plin sezon, însă, în Veneţia ajung, în fiecare zi, peste 100.000 de turişti, iar într-un an întreg câteva zeci de milioane, peste 30 de milioane - prea mult, spun autorităţile, pentru vechiul oraş", arată Mihaela Călin, jurnalist Observator.
Ca să îl protejeze de aglomeraţie şi să descurajeze turismul de o zi, primăria introduce o taxă de 5 euro pentru vizitatorii care nu rămân peste noapte acolo. Dar puţini se lasă descurajaţi.
"Cred că merită, dar sunt foarte mulţi turişti, deci 5 euro mi se pare mult. Dar cred că merită, că e foarte, foarte frumos. E oraşul meu de vis", spune o turistă din Armenia. "E puţin cam scump, dar e Veneţia. O să revin, sigur o să revin", crede o alta. "Insula poate va fi mai curată. Merită!", se gândeşte un turist din Brazilia.
Experimentul veneţian durează 29 de zile
Experimentul veneţian durează 29 de zile şi se desfăşoară în perioada 25 aprilie - 14 iulie. Pentru vizitele de o zi în centrul istoric, va fi nevoie de rezervare online. Turiştii vor primi un cod QR, după achitarea taxei, pe care vor trebui să îl scaneze în anumite puncte, la intrarea în oraş. Cine nu plăteşte, riscă o amendă între 50 şi 300 de euro. Copiii sub 14 ani, navetiştii, angajaţii şi studenţii sunt scutiţi de taxă.
"Veneţia este un oraş foarte vulnerabil. Este nevoie să avem grijă de el. Dacă ştim câte persoane sosesc pe zi, putem furniza servicii mai bune persoanelor care vin", a declarat Moro Gianluca, reprezentant hotel. "În fiecare seară suntem ocupaţi aproape în totalitate. De exemplu, săptămâna aceasta, odată cu deschiderea bienalei, toate mesele sunt deja rezervate", adaugă Lucca, ospătar.
2 miliarde de euro din turismul de masă strânge anual oraşul aflat în patrimoniul Unesco, iar din taxe - 37 de milioane. Preţul plătit este, însă, liniştea locuitorilor. De-a lungul anilor, au organizat proteste în care se plângeau că turismul le-a erodat calitatea vieţii, a crescut poluarea şi a crescut preţurile.
Nu e singurul oraş european care s-a săturat de turişti. Barcelona, cu 10 milioane de vizitatori anual, a şters din Google Maps o linie de autobuz care ducea la Park Guell, a doua cea mai populară atracţie după biserica Sagrada Familia.
Şi locuitorii din Insulele Canare sunt asfixiaţi de turişti şi ameninţă cu greva foamei. Localnicii se plâng că au crescut atât de mult preţurile la case încât au ajuns să doarmă în maşini.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰